Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Geologer i Lundin Norge oppdaget et sett med fossile rovfisktenner da selskapet boret en letebrønn i Rolvsnes-prospektet tidligere i år.


530x396 fig1Tannsettet ble funnet 1 800 meter under havbunnen i en brønn på Rolvsnes-prospektet. Foto: Lundin Norge

Rolvsnes er et olje- og gassfelt der reservoaret består av oppsprukket og forvitret grunnfjell på Utsirahøyden i Nordsjøen. Feltet ble funnet i 2009, og tidligere i år boret operatøren Lundin Norge en avgrensningsbrønn som bekreftet hdrokarbonforekomster som kan være drivverdige.

Men geologene gjorde også et annet funn. I borekaksprøver fra brønnen ble det funnet tenner som trolig stammer fra en 140 millioner år gammel rovfisk.

- Det spesielle med funnet er at tennene er hele, og at de i det hele tatt ble funnet av noen svært observante geologer ute på riggen, sier senior explorationist Ingar Throndsen.

Throndsen er én av to paleontologer i Lundin. Ut fra størrelsen på tennene mener han rovfisken kan ha vært 15 – 30 centimeter lang tilhørende arten cladocyclus.

Identifisering av mikrofossiler hører med til boreprosessen. Biostratigrafisk analyse av ørsmå planter og dyr gjøres i alle letebrønner for å tidfeste det som det bores i.

530x353 fig2Senior explorationist i Lundin Norge Ingar Throndsen. Foto: Lundin Norge

- Rolvsnes-brønnen var litt spesiell da den først ble boret ned gjennom lag av kvartær, tertiær og kritt alder før brønnen kom ned i grunnfjell. Her skulle det bores horisontalt rett under toppen av grunnfjellet i over 2 500 meters lengde, sier Throndsen.

Og etter 1 950 meter med boring oppdaget geologene på boreriggen at borekaksen endret seg. Det var her tennene dukket opp.

- Funnet av fisketennene var et av kriteriene som gjorde at vi raskt kunne fastslå at vi var over reservoaret, og at det derfor måtte bores dypere for å komme inn i reservoaret igjen, forklarer Throndsen.

Ifølge Throndsen studerer paleontologene tusenvis av mikrofossiler hver neste dag.

- At paleontologer er med i arbeidet for å lete etter olje og gass viser at dette er en aktivitet som favner mange fagdisipliner, avslutter Ingar Throndsen.

Les hele saken og se flere bilder på Lundin Norges nettsider

530x474 rolvsnesI godt nabolag: Rolvsnes-prospektet på Utsirahøyden holder olje og gass i det oppsprukkede og forvitrede granittiske grunnfjellet. Illustrasjon: Lundin Norge

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: