Torsdag 28.1.2021 - Uke 04

Samarbeidspartnere

MAREANO har påvist mer enn 1 000 sannsynlige lekkasjer av gass fra havbunnen ved Bjørnøya og nordover.


530x445 Bjørnøya bobler nettGassbobler siver opp fra havbunnen. Videoen er tatt i et område nordvest for Bjørnøya. Foto: MAREANO

Havbunnen ved Bjørnøya lekker gass. Det viser undersøkelser gjort av kartleggingsprogrammet MAREANO.

- Vi regnet faktisk med å finne gasslekkasjer her. Vi kunne allerede i fjor se tegn på dette i data som var samlet inn av Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), sier forsker Valérie Bellec ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Bellec har tolket vannkolonnedata og funnet gassbobler som stiger opp fra havbunnen på en rekke videoer. Totalt har MAREANO kartlagt mer enn 1 000 sannsynlige lekkasjepunkter fra Bjørnøya til nord for Svalbard.

Gassoppkommene kan ha sin opprinnelse i grunne, gasshydrater som tiner, eller fra dypere gassforekomster som har migrert opp langs forkastninger.

- Letingen etter gass som siver opp fra havbunnen er en del av MAREANOs arbeid for å dokumentere det vi kaller «Kalde gassoppkommer», som er en av naturtypene på Norsk rødliste for naturtyper, forteller Terje Thorsnes, forsker ved NGU.

MAREANO skriver videre på sine nettsider at petroleumsindustrien er interessert i slike gassoppkommer fordi analyser av gassen kan fortelle mer om opphavet. Om gassen kommer fra dyptliggende lag, kan det potensielt være snakk om større, økonomisk drivverdige forekomster av både olje og gass.

Forskerne arbeider nå med å tilrettelegge tolkningene for publisering på en brukerkonferanse i regi av MAREANO i oktober.

Les hele saken på mareano.no

Forskningsprogrammet MAREANO kartlegger dybde, bunnforhold, biologisk mangfold, naturtyper og forurensning i sedimenter i norsk havområder. Den daglige faglige driften utføres av Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse og Sjødivisjonen i Kartverket.

530x206 Bjørnøya vannkolonnedata nettVannkolonnedata viser en rekke gasslekkasjer i samme område. Illustrasjon: MAREANO

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: