Tirsdag 28.1.2020 - Uke 05
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x306 lunde hegdalAdministrerende direktør Helge Lunde og forretningsutvikler Torbjørn Hegdal i Seabox AS. Foto: Ronny Setså

- Seabox kan bli reservoaringeniørenes og -geologenes drøm, framholder Torbjørn Hegdal, forretningsutvikler i det norske selskapet Seabox AS.

Stavangerselskapet har utviklet en ny teknologi som tar infrastrukturen for vannrensing og -injeksjon ned til havbunnen. Installasjonen kan plasseres rett ved injeksjonsbrønnene. Der suger den til seg sjøvann fra omgivelsene som desinfiseres, filtreres og pumpes ned i reservoaret. Dette gir operatørene en rekke fordeler, i følge Hegdal.

Energieffektivt

- Både investeringene og driftskostnadene blir mye lavere enn ved tradisjonell vanninjeksjon som foregår over havnivå. Ved å forflytte seg under vann og nærmere reservoaret, kan vi tilby et svært energieffektivt system, forteller Hegdal.

Helge Lunde, administrerende direktør i Seabox, forteller at selskapet nylig gjorde et studium på bruken av teknologien på gigantfeltet Johan Sverdrup.

- Vanninjeksjon er energikrevende. Våre estimater forteller at Johan Sverdrup vil trenge 78 megawatt (MW) for å drive vannbehandling og injisere totalt 4000 m3/time til 30 injeksjonsbrønner. Med vår teknologi kan behovet reduseres til 58 MW, framholder Lunde.

Det er en besparing på 20 MW, tilsvarende energiforbruket til en liten norsk by.

530x438 seaboxFiguren viser hvordan det kan se ut når en Seabox er plassert på havbunnen. Illustrasjon: Seabox AS

Optimal trykkprofil

Men den største fordelen mener Hegdal er fleksibiliteten den gir operatørene. Hegdal påpeker at kostnadene tradisjonelt har begrenset antall injeksjonsbrønner som kan plasseres ut, og at reservoarfolkene dermed har blitt nødt til å «gjøre det beste ut av de få brønnene de får».

- Med lavere investerings- og driftskostnader kan oljeselskapene plassere ut flere injeksjonsbrønner. De kan plasseres akkurat der de trengs og når de trengs. Dette gir dem en unik mulighet til å optimalisere trykkprofilene og styre reservoaret slik at de kan øke utvinningsgraden av olje, fortsetter han.

Animasjon: Slik fungerer Seabox

 Egnet for små felter

Det finnes en rekke mindre oljefelter på norsk sokkel som i dag ikke blir bygget ut fordi investerings- eller driftskostnadene er for høye. Hegdal mener Seabox kan være løsningen for å igangsette produksjon fra disse feltene.

- Trykkstøtte koster vanligvis mye penger. Med Seabox reduseres kostnadene betydelig og kan gi små felter som ligger nær større utbygginger god økonomi. En trenger bare plassere ut boksen og koble til strømmen, mener Hegdal.

 Testet i Oslofjorden

Teknologien har blitt utviklet over nærmere ti år. I 2009 og 2010 gjennomførte Seabox en test av produktet i Oslofjorden sammen med Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA).

- Testen varte i 15 måneder slik at vi fikk prøvd ut boksen gjennom alle årstider. Resultatene var oppløftende, og viste at Seabox er svært pålitelig, opplyser Lunde.

Seabox er klar for markedet. Lunde forteller at Seabox er i tett dialog med et oljeselskap om å utvikle den første kommersielle boksen, og håper at dette skal være klart våren 2013.

530x339 oslofjordenSeabox ble testet ut i Oslofjorden i samarbeid med NIVA i 2009 og 2010. Testen varte 15 måneder og viste svært høy pålitelighet. Foto: Seabox AS

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 513 b


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: