Tirsdag 7.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

530x373 renli jorgensenTeknisk direktør Thomas Jørgensen og administrerende direktør Eirik Renli i Fishbones AS. Foto: Ronny Setså

- Fishbones er en ny måte å stimulere brønner på. Teknologien gir reduserte kostnader, lavere kompleksitet og en raskere og tryggere operasjon, forteller Thomas Jørgensen, teknisk direktør i Fishbones AS.

Teknologien består av et rør med fire hule nåler med dyser på tuppene. Fra disse dysene blir vann eller syre injisert i et kontrollert mønster som kan minne om fiskebein. I følge Jørgensen gjenspeiler produktets og selskapets navn hvordan oppsprekkingen av et reservoar vil kunne se ut.

Jørgensen påpeker at Fishbones er mye rimeligere enn tradisjonell hydraulisk oppsprekking, også kjent som fracking. En rapport gjort av et eksternt firma anslo nylig at tidsbesparelsen kunne være en hel måned. Med riggrater på hundretusenvis av dollar om dagen blir det en betydelig sum bespart for operatører som ønsker å stimulere reservoaret sitt.

Full kontroll på sprekkedannelse

Men den virkelig store fordelen med teknologien er i følge administrerende direktør Eirik Renli den suverene kontrollen en har på oppsprekkingen.

- Tradisjonell hydraulisk frakturering foregår litt tilfeldig, operatøren sprøyter inn enorme mengder væske, og sprekkene bygges ut dit de vil, framholder Renli.

- Med Fishbones blir oppsprekkingen mye mer forutsigbar. Operatøren starter på det dypet den ønsker, og når ut 12 meter vertikalt og horisontalt. Det gir en oppsprukket sone på 24 meter i diameter. Resultatet er økt utvinning av olje eller gass.

Se animasjoner av Fishbones her

Testet ut i kalksteinsbrudd

200x258 testTeknologien har blitt utviklet over en årrekke, og ble nylig testet ut i et kalksteinsbrudd ved byen Mons i Belgia.

- Kalkbruddet er så nær reelle formasjoner en kan komme. Bergarten er den samme som i hydrokarbonreservoarer, det samme er hullstørrelsen og de øvrige parametrene. Den eneste forskjellen er trykk- og temperaturforholdene, men det har liten påvirkning for teknologien vår, forklarer Renli.

En fullskala test av Fishbones ble gjennomført i et kalksteinsbrudd ved Mons i Belgia tidligere i år. Gode resultater tar teknologien et steg videre som vil være en pilotbrønn på norsk sokkel. Foto: Fishbones AS

-  Vi regner testen som en suksess, og den viser omverdenen at vi har et fungerende produkt.

Det lille stavangerselskapet med sju ansatte er altså klar for det kommersielle markedet.

- Neste steg er en pilotbrønn, og vi er i samtaler med flere oljeselskaper for dette, opplyser Renli.

Fortsatt fokus på forskning

Selv om Fishbones AS nå er i ferd med å bli et kommersielt selskap, står forskning og utvikling fortsatt på agendaen.

- Teknologien vår er per i dag beregnet på kull- og karbonatreservoarer. Vi jobber derfor med 2. og 3. generasjonsteknologier som også vil være rettet mot sandsteinsformasjoner, forteller Renli.

De nye teknologiene utvikles i samarbeid med oljeselskapene Statoil og Lundin, samt Innovasjon Norge og SkatteFUNN. Det er forventet at Fishbones kan benyttes på alle typer formasjoner om ett års tid.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: