Lørdag 23.1.2021 - Uke 03

Samarbeidspartnere

Bevilgningene fra PETROMAKS-programmet har vært avgjørende for mye av forskningen på boring og brønn ved IRIS Energi. Under PETROMAKS-seminaret i Oslo presenterte direktør Aina Berg noen av resultatene støtten har ledet til.


530x331 bergAina Berg er direktør ved IRIS Energi. Hun mener støtten fra PETROMAKS-programmet har vært avgjørende for realiseringen av en rekke viktige bore- og brønnteknologier. Foto: Ronny Setså

- Støtten fra PETROMAKS-programmet har ledet til realiseringen av en rekke bore- og brønnteknologier ved IRIS, fremholdt Aina Berg, direktør ved IRIS Energi under PETROMAKS-konferansen i Oslo 24. oktober.

IRIS Energi er én av tre avdelinger ved IRIS (International Research Institute of Stavanger). Avdelingen adresserer energiutfordringer for fremtiden, og hovedsatsingsområdene er boring og brønn, flerfase reservoarstrømning og reservoargeologi.

Instituttet har mye infrastruktur knyttet opp mot denne forskningen, blant annet Ullriggsenteret. Senteret består av en fullskala borerigg og sju dype brønner. Den dypeste går ned til 1 258 meter under bakken.

- Boreriggen gjør at vi kan kjøre mange spennende forsknings- og utviklingsprosjekter. Den har vært helt avgjørende for vår forskning. Mange små og mellomstore bedrifter har dessuten hatt nytte av anlegget for å få testet teknologien sin og få den fortere ut på markedet, påpeker Berg.

Satsingen på forskning innen boring og brønn har også resultert i utskillelsen av selskapene Drilltronics Rig System AS og DrillScene AS (selskapene er i dag en del av Sekal AS).

Drilltronics er en teknologi som kan hjelpe boreren å bli en bedre borer. Ved å automatisere en rekke av arbeidsoppgavene, kan operasjonen gjøres mye tryggere og mer effektivt.

- Teknologien kan sammenliknes med ABS-bremser på en bil. Om boringen beveger seg utenfor sikre grenser i en gitt situasjon, vil systemet reagere og bremse ned operasjonen, opplyser Berg.

Drillscene-teknologien er et verktøy som kan støtte operasjonssentre som styrer offshore boring. Teknologien kjører målinger fra brønnen gjennom en datamodell i sanntid. Modellen vil dermed kunne holde operasjonssenteret oppdatert på forholdene nede i brønnen.

- Systemet kan dessuten detektere tidlige endringer i brønnen. Dermed kan varslinger i forkant av ulykker forhindre ulykkene i å skje, mener Berg.

Direktøren mener at mye av infrastrukturen IRIS Energi innehar, samt de nyutviklede teknologiene ikke hadde vært mulig uten offentlig støtte.

- Bevilgningene fra PETROMAKS-programmet har definitivt gitt resultater i våre forskningsprosjekter, avsluttet Aina Berg.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: