Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Vann som skal injiseres i oljereservoarer for øke utvinningsgraden må  være mest mulig fritt for bakterier  og organiske og uorganiske partikler. Stavangerselskapet Seabox AS sitter på en løsning som kan produsere meget rent vann på havbunnen.


530x306 lunde hegdalAdministrerende direktør Helge Lunde i Seabox AS, her sammen med forretningsutvikler Torbjørn Hegdal. Foto: Ronny Setså

- Vårt kanskje viktigste patent er en komponent som kalles en hydroksylradikalgenerator. Hydroksylradikaler er ekstremt reaktive, og dekomponerer alle bakterier og andre organiske forbindelser på nanosekunder, forteller Helge Lunde, administrerende direktør i Seabox AS.

- Disse radikalene omtales også som «the most efficient oxidizing agent known to man».

Dette er noe av kjernen i teknologien som Seabox nå ønsker å selge til oljeselskapene. Teknologien kalles Subsea Water Intake and Treatment (SWIT) og produktet som også har gitt inspirasjon til firmanavnet, består i en installasjon som plasseres på havbunnen like ved injeksjonsbrønnen. Der suger den til seg sjøvann fra omgivelsene som gjennomgår en rense- og filtreringsprosess.

LES OGSÅ: Vanninjeksjon fra havbunnen

530x315 switFiguren viser et tverrsnitt av Seabox. Vannet filtreres for partikler og steriliseres ved at hydroksylradikaler genereres. Resultatet er et ekstremt rent og sterilt vann som kan pumpes ned i reservoaret. Illustrasjon: Seabox AS

Resultatet av renseprosessen er i følge Lunde et nærmest sterilt vann som sikrer at en unngår uønskede bakterier i reservoaret. Slike bakterier kan nemlig føre til biofilmbelegg som tetter igjen porerommene i reservoaret og reduserer permeabiliteten.

De kan dessuten også bruke sulfat som føde og produsere den illeluktende og giftige gassen hydrogensulfid (H2S). Hydrogensulfid har en svært ødeleggende effekt både på infrastrukturen og på reservoaret.

Seabox fjerner også 99,9 % av alle partikler som er større enn 15 mikrometer fra sjøvannet. Slike partikler kan også bidra til tetting av porene i reservoaret. Filtreringen skjer i følge Lunde ved naturlig avsetning av sedimentene, da sjøvannet holder en svært lav strømningshastighet gjennom boksen.

Lunde påpeker at teknologien også har et positivt miljøaspekt.

- I motsetning til de fleste tradisjonelle renseprosesser, benytter vi ingen farlige kjemikalier, avslutter Helge Lunde.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: