Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Injisering av skreddersydd vann i reservoarer kan øke utvinningsgraden av olje. Selskapet Seabox AS utvikler en membranteknologi for å produsere smart vann rett på havbunnen.


530x306 lunde hegdalAdministrerende direktør Helge Lunde i Seabox AS, her sammen med forretningsutvikler Torbjørn Hegdal. Foto: Ronny Setså

- Vi ønsker å kunne produsere skreddersydd vann til våre kunder direkte fra havbunnen, forteller Helge Lunde, administrerende direktør i Seabox AS.

Sjøvann har lenge blitt injisert i oljereservoarer for å opprettholde trykket og skyve oljen mot produksjonsbrønnene og derigjennom øke produksjonen og utvinningsgraden. I nyere tid har forskerne oppdaget at ikke bare trykket, men også den kjemiske sammensetningen spiller en viktig rolle for hvor mye av oljen i reservoaret oljeselskapene kan få ut.

LES OGSÅ: Smart vann gir økt oljeutvinning

LES OGSÅ: Kjemien bak «smart vann»

Seabox har allerede en ferdig utviklet teknologi som kan rense og filtrere sjøvann rett fra havbunnen. Nå ønsker selskapet å videreutvikle dette produktet slik at installasjonen ikke bare kan levere vann som er renset og filtrert, men også kjemisk skreddersydd gjennom en ny membranteknologi.

LES OGSÅ: Vanninjeksjon fra havbunnen

Seabox startet en felttest av membranteknologien i september i år. Testen gjøres i samarbeid med fire oljeselskaper, en større industripartner, samt Norges forskningsråd.

Lunde opplyser at Seabox er en installasjon som kan stå svært lenge på havbunnen uten behov for vedlikehold, noe som er helt nødvendig om boksen i fremtiden også skal produsere smart vann.

530x398 Graphic-PictureSlik kan Seabox se ut på havbunnen. Boksen kan sterilisere og filtrere sjøvann slik at det blir helt rent før det injiseres i et reservoar. Kanskje kan boksen også produsere vann med en skreddersydd kjemisk sammensetning en dag. Illustrasjon: Seabox AS

- Vedlikehold er den store bøygen. Det finnes lignende anlegg der vedlikeholdet må skje daglig eller ukentlig. Det gir mye nedetid, og dårlig økonomi for operatørene.

- Om vår infrastruktur faktisk kan stå på havbunnen i månedsvis eller årevis, vil det være en revolusjon innen IOR (metoder for økt oljeutvinning), framholder Lunde.

Membrantesten skal vare i ca. seks måneder, og Lunde er optimistisk.

- Tidlig neste år kommer vi trolig til å ha svært interessante resultater, avslutter Helge Lunde.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: