Mandag 21.9.2020 - Uke 39
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Senter for integrert petroleumsforskning fyller ti år som Senter for fremragende forskning. Leder Arne Skauge mener et velfungerende, tverrfaglig miljø er det viktigste senteret har skapt.


530x350 skauge tverangerArne Skauge (til høyre) er leder for Senter for integrert petroleumsforskning. Her sammen med forskningskoordinator Jan Tveranger. Foto: Ronny Setså

- Vi driver anvendt forskning med fokus på økt utvinning av olje fra felt i produksjon, forteller Arne Skauge, leder ved Senter for integrert petroleumsforskning (CIPR).

CIPR er et tverrfaglig forskningssenter som ligger ved Universitetet i Bergen. Hovedmålene er å karakterisere og modellere de geologiske, fysiske og kjemiske prosessene som begrenser oljeutvinningen, samt komme opp med metoder som kan øke utvinningen.

Senteret har gjennom ti år blitt støttet av Norges forskningsråd som et Senter for fremragende forskning (SFF). Denne ordningen avsluttes ved årsskiftet, og Skauge mener senteret etter ti år har fått utrettet mye.

- Vi har kommet opp med en rekke nye metoder for økt utvinning på norsk sokkel, men kanskje enda viktigere er arbeidsprosessene vi har introdusert, fremholder Skauge.

CIPR er på mange måter organisert som et oljeselskap. Forskere innenfor ulike fagdisipliner jobber sammen med ett mål for øye: å forstå prosessene som foregår i et oljereservoar og komme opp med metoder for å øke utvinningsgraden. I følge Skauge har CIPR klart å åpne for bedre kommunikasjon enn hva mange bedrifter har fått til.

- En rekke oljeselskaper har merket seg måten vi jobber på og fortalt oss at de ønsker å lære av oss. Det tverrfaglige miljøet vi har skapt er kanskje det viktigste som har kommet ut av SFF-perioden, hevder Skauge.

Lykkes i målene

Som et Senter for fremragende forskning, har Forskningsrådet stilt en rekke krav til mål i løpet av tiårsperioden. Dette inkluderer blant annet et visst antall publikasjoner og utdanning av master- og PhD-studenter.

- Vi har utdannet mange masterstudenter og stipendiater. De har fått en verdifull erfaring som er svært relevant enten de fortsetter i akademia, eller begynner i et oljeselskap.

- Vi kan dessuten vise til mellom 800 og 900 artikler publisert i tidsskrifter, og 1 600 artikler utenfor tidsskrifter. Vi har langt overskredet de kvantitative målene vi satte oss, avslutter Skauge.

Arne Skauge vil holde et oppsummerende foredrag om CIPRs aktiviteter som SFF-senter under Vinterkonferansen i Oslo 8. januar 2013.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarsnacks


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: