Tirsdag 25.2.2020 - Uke 09
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

 Sverre Planke mener det er på tide at oljeselskapene borer brønner gjennom basalten på norsk sokkel. Store hydrokarbonressurser kan ligge gjemt under de vulkanske lagene.


530x386 PlankeSverre Planke er daglig leder for konsulentselskapet Volcanic Basin Petroleum Research (VBPR). Han mener oljeselskapene bør ta sjansen på å bore under basalten på norsk sokkel. Foto: Ronny Setså

- Vi bør bore ned i basaltlagene på norsk sokkel, fremholdt Sverre Planke, daglig leder i Volcanic Basin Petroleum Research (VBPR) under Force-konferansen på Oljedirektoratet 31. januar.

Formålet med konferansen var å belyse den strukturgeologiske kunnskapen ved de norske og øst-grønlandske marginene (se faktaboks).

Om Force
Force er et samarbeidsforum mellom norske myndigheter og oljeselskapene på norsk sokkel. Hensikten med Force er å dele kunnskap om økt olje- og gassutvinning og forbedret leting.

Temaet for konferansen «Norway – East Greenland conjugate margins» var den regionale strukturgeologien som dekker den norske marginen fra Vøringbassenget og nordover til Svalbard. Den norske marginen ble sett i sammenheng med den geologiske utviklingen på den grønlandske marginen.

Åpningen av Atlanterhavet for ca. 55 millioner år siden resulterte i høy vulkansk aktivitet, og enorme mengder lava og magma ble presset opp og avsatt mellom det som i dag er Norge og Grønland. Under store deler av de norske og grønlandske kontinentalmarginene ligger det derfor basaltlag.

Basaltens høye tetthet representerer utfordringer for oljeindustrien. Årsaken er at de skaper stor kontrast til de sedimentære lagene over og under, slik at de seismiske bølgene i stor grad reflekteres tilbake til havbunnen og havoverflaten. Det skaper et svært utydelig bilde av hva som ligger i og under basaltlagene.

Men i følge Planke kan utfordringen overvinnes.

- Mye av løsningen ligger i hvordan de seismiske dataene prosesseres. Det er i dag fullt mulig å se under basaltlagene med rett teknologi og rette metoder, hevdet Planke.

200x216 oversiktPlanke pekte på flere årsaker til at oljeselskapene bør rette fokuset mot hva som befinner seg under basaltlagene på norsk sokkel. For det første dekker de et enormt areal, og det er dermed trolig at de skjuler betydelige mengder hydrokarboner.

Figuren viser utbredelsen av vulkanske bergarter i Norskehavet. Illustrasjon: Berndt et al, 2001

Dessuten kan den vulkanske aktiviteten, gjennom å avgi varme, ha bidratt til å modne organisk materiale til olje- og gassressurser. I følge Planke indikerer bassengmodellering at flere hundre gigatonn (milliarder tonn) ble modnet som følge av varmen fra de magmatiske intrusjonene.

- Mesteparten av gassen har for lengst lekket opp til havbunnen, men betydelige mengder kan fortsatt ligge lagret i reservoarer og i kildebergarter. Derfor er det på tide å bore sub-basaltbrønner, avsluttet Planke.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0320


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: