Mandag 16.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Interessen for å studere geofag øker stadig blant de unge, og petroleumsfagene ved NTNU og Universitetet i Stavanger utmerker seg spesielt.


530x284 gloshaugenPOPULÆRE PETROLEUMSSTUDIER: Petroleumsfag ved NTNU har fått flest førstevalgsøknader av alle de geofaglige studiene i landet og har også opplevd størst vekst i antall søkere siden 2011. Foto: Dusken.no

På mandag slapp Samordna opptak tallene for hvor mange som har søkt seg til høyere utdanning i Norge. Stadig flere unge søker seg til geofagstudier, og de petroleumsrettede studiene opplever størst vekst.

LES OGSÅ: Flere søker seg til geofag

Petroleumsfag ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har opplevd flest søkere av alle de geofaglige studiene i Norge med hele 420 førstevalgsøkere, en økning på hele 265 prosent siden 2011.

- Det er ekstra gledelig for oss at økningen i antall søkere fortsetter etter rekordveksten i fjor, forteller Jon Kleppe, leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk, NTNU.

Kleppe JonKleppe påpeker samtidig at flere søkere til studiet resulterer i at kravene for å komme inn blir oppjustert.

Jon Kleppe er leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU. Foto: NTNU

- Det er stor etterspørsel i markedet etter denne type studenter, samtidig må vi vurdere hvor mange vi har kapasitet til å ta i mot. Vi har allerede i dag veldig gode studenter, og kvaliteten vil trolig øke ytterligere om vi øker opptaksgrensen. I 2012 var minimumskravet ca. 55 poeng, utdyper Kleppe.

Kleppe hevder interessen for petroleumsstudier blant de unge kan skyldes den positive utviklingen på norsk sokkel med mange nye funn og oppgraderinger av reserver i eksisterende felter. Dette har resultert i bredere og mer positiv medieomtale.

- Ikke minst er oljebransjen kjent for å ha gode arbeidsplasser med det beste av teknologi og generøse arbeidstidsordninger, fortsetter Kleppe.

God og relevant undervisning ved UiS

Også Petroleumsgeologi ved Universitetet i Stavanger kan vise til en god vekst i antall førstevalgsøkere. I år søkte 96 seg til dette studiet, noe som utgjør en vekst på 134 prosent fra 2011 som så 41 søkere.

- Vi hadde forventet at økningen skulle fortsette også i år basert på tilbakemeldinger fra tidligere studenter. De forteller at undervisningen er meget god og relevant, forteller Hans Borge, leder ved Institutt for petroleumsteknologi.

borgeBorge forteller at instituttet har tatt en rekke forhåndsregler i påvente av økningen i antall søkere.

Hans Borge er leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS

- Vi har økt kapasiteten ved å bygge et nytt geologilaboratorium og en ny datasal, og vi har ansatt en ny førsteamanuensis. Vi har fortsatt ikke kapasitet til å ta i mot alle som søker, men langt flere enn tidligere, informerer Borge.

Borge gleder seg også over en betydelig internasjonal interesse for studiet.

- Vi har mottatt søknader fra femten land, hvorav seks europeiske som ikke tidligere har søkt seg til oss. Dette forteller oss at vi begynner å få internasjonal anerkjennelse, sier Borge.

Instituttlederen mener interessen for petroleumsstudier kan skyldes de gode utsiktene for jobb.

- Studentene ser at en petroleumsutdanning hos oss gir de fleste en relevant, interessant og godt betalt jobb i oljeindustrien, avslutter Hans Borge.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: