Torsdag 17.10.2019 - Uke 42
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

PETROMAKS 2 har hatt sin første søknadsrunde, og skal bevilge 137 millioner kroner til petroleumsrelatert forskning. Totalt ble det søkt om finansiering for over én milliard kroner.


530x397 Troll A PlatformØkt utvinning er et prioritert tema for det nye programmet PETROMAKS 2. På bildet ser vi Troll A-plattformen. Foto: Wikimedia Commons

- Det var søkt om åtte ganger tilgjengelige midler, og kvaliteten på søknadene tilsier at vi kunne tildelt nærmere 30 prosjekter til om vi hadde hatt økonomisk handlingsrom til det, forteller Tarjei Nødtvedt Malme, programkoordinator i PETROMAKS 2.

PETROMAKS 2 er et av Forskningsrådets Store programmer og erstatter PETROMAKS, som blir avviklet i år. Programmet støtter petroleumsrelatert forskning og utvikling og skal bidra til økt verdiskapning for samfunnet ved at norsk petroleumsressurser utvikles og utnyttes optimalt innen miljømessig forsvarlige rammer.

Les mer om bevilgningene på nettsidene til PETROMAKS 2

MalmeI følge Malme har den første utlysningen vært en lakmustest på interessen og behovet for et stort offentlig petroleumsprogram.

Tarjei Nødtvedt Malme er programkoordinator for PETROMAKS 2. Foto: Norges forskningsråd

- Det er bare å konkludere med at testen er bestått, sier Malme.

Malme uttaler videre at kvaliteten på søknadene var blant de aller beste siden starten av PETROMAKS i 2004.

I denne søknadsrunden ble det bevilget 137 millioner kroner til 14 nye kompetanse- og forskerprosjekter. Prosjektene ble vurdert av totalt 57 norske og internasjonale eksperter.

Nordområdene og økt utvinning

Blant prosjektene som ble bevilget finansiering i denne runden, finner vi temaene kunnskapsbygging i nordområdene, økt utvinning, og kompetanse og utdanning.

Kunnskapen om ressursgrunnlaget er mindre utviklet i nordområdene enn på moden sokkel. Det ligger store utfordringer knyttet til planlegging og utvikling, samt installasjon og drift av felt i disse krevende miljøene. Økt aktivitet i årene som kommer, fordrer økt satsning på forskning om forholdene i nordområdene.  

I denne bevilgningsrunden blir det blant annet gitt midler til IRIS som skal øke kunnskap om hvordan havmiljøet påvirkes av eventuelle oljeutslipp. NGU skal lede et prosjekt der de gjennom seismisk overvåkning skal forstå den yngre delen av bassengutviklingen i området utenfor Nordland.

Også økt utvinning er et prioritert tema for PETROMAKS 2. Etter dagens planer for nedstengning vil over halvparten av den opprinnelige oljen bli liggende igjen i reservoarene.

Tildelingene fra PETROMAKS 2 sammen med oppstart av nytt senter for økt utvinning senere i år vil gi forskning for økt utvinning en stor dytt i riktig retning, skriver Forskningsrådet i pressemeldingen.

Ny runde i år

Ettersom programmet er i en oppstartsfase, vil det bli en ny utlysningsrunde i år.

- For alle miljøene som ikke fikk bevilgninger i denne runden, oppfordrer vi til å følge med i siste del av juni, avslutter Tarjei Nødtvedt Malme.

Se listen over hvem som har fått bevilgninger her

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd021113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: