Fredag 14.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Bruk av CO2 til økt oljeutvinning vil gjøre klimagassen mer etterspurt i årene som kommer, mener Arne Graue, professor ved Universitetet i Bergen.


530x244 graue norwayorgArne Graue er professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: norway.org

- I USA ser vi en trend der CO2 er i ferd med å bli en mangelvare, forteller Arne Graue, professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

Årsaken er at klimagassen i stadig større grad blir injisert i modne oljefelter for å øke utvinningen (Enhanced Oil Recovery – EOR).

US Department of Energy (US DoE) publiserte nylig en rapport som viser at USA kan produsere 137 milliarder fat olje ekstra dersom de greier å utvikle metoder de kaller «Next generation CO2 injection».

Med en oljepris på 85 dollar per fat og en avgift på 40 dollar per tonn CO2, kan dagens teknologi innen CO2-injisering i følge rapporten gi 67 milliarder ekstra utvunnede fat.

Over en femtiårsperiode utgjør det 1,34 milliarder fat per år, eller 3,7 millioner fat per dag. Til sammenlikning produserte USA i 2011 ca. 5,6 millioner fat olje per dag.

- Rapporten understøtter den viktige rollen CO2 vil spille for økt oljeutvinning i fremtiden. Allerede i dag kan USA redusere sin oljeimport med 30 prosent ved å ta i bruk tilgjengelig teknologi innen CO2-EOR, påpeker Graue.

Graue er selv involvert i et internasjonalt samarbeidsprosjekt som utvikler en ny metode for økt oljeutvinning der CO2 injiseres sammen med såpe.

- Kombinasjonen av CO2 og såpe danner et svært tyktflytende skum nede i reservoaret. CO2-skummet kan teoretisk sett være i stand til å presse ut nær 95 prosent av oljen, hevder Graue.

LES OGSÅ: Økt oljeutvinning med CO2-skum

CO2-skummet utgjør én av flere metoder US DoE ønsker skal bli tatt i bruk over de neste årene og tiårene. Det er beregnet at oljeselskapene må kjøpe og injisere nær 20 milliarder tonn CO2 for å kunne produsere 67 milliarder ekstra fat med olje. Til sammenlikning var de globale utslippene av CO2 i 2011 31,6 milliarder tonn.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: