Torsdag 13.8.2020 - Uke 33
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Et spesialutviklet skum kan øke utvinningsgraden for oljefelter med oppsprukkede reservoarer betydelig, mener professor Arne Graue ved Universitetet i Bergen.


530x354 kritt1Ekofiskreservoaret består hovedsakelig av fragmenter fra kokkolitter og andre ørsmå havorganismer med kalkskall. Reservoaret har lav permeabilitet, men sprekker gir mulighet for olje og vann å bevege seg i reservoaret. Bildet er tatt med et elektronmikroskop. Figur: Tania Hildebrand-Habel/IRIS

- Ved å injisere CO2 i kombinasjon med en surfaktant – såpe -, dannes et skum som er mye mer tyktflytende enn oljen i reservoaret. Det kan gi svært høye utvinningsgrader, fremholder Arne Graue, professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB).

I følge Graue kan CO2-skummet bli så viskøst at det i teorien kan presse ut nær 95 % av oljen. Den gjennomsnittlige utvinningsgraden er i dag 46 % på norsk sokkel, og kun 22 % globalt.

LES OGSÅ: Økt oljeutvinning med CO2-skum

Satellite forskningsrådetI følge Graue har oppsprukkede reservoarer som Ekofisk lenge vært et hodebry for geologer og reservoaringeniører som ønsker å øke utvinningsgraden ved injeksjon.

Arne Graue er professor i petroleums- og prosessteknologi ved Institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Foto: Forskningsrådet

- Problemet med injeksjon av væske eller gass i oppsprukkede reservoarer er at væsken eller gassen foretrekker å flyte gjennom de permeable sprekkene, og ikke gjennom porerommene i bergarten. Dermed blir mye av oljen liggende urørt, påpeker Graue.

Ekofisk er et oppsprukket kalksteinreservoar med lav permeabilitet i matriksblokkene og høy permeabilitet i sprekkene. Graue mener CO2-skummet virkelig kan komme til sin rett på dette feltet.

- Skummet vil, som andre injeksjonsvæsker, foretrekke å gå inn i sprekkene. Forskjellen er at det er så tyktflytende at det vil tette igjen sprekkene. Dermed vil væsken vi senere injiserer foretrekke porerommene som strømningsvei slik at oljen blir drevet ut, forteller Graue.

Nå ønsker Graue at skummet skal testes ut i stor skala.

- Vi har gjort mange forsøk i laboratoriet som forteller oss at dette virker.  Nå er tiden moden for å gjøre tester i felt, mener Graue.

Men forskerne kommer ikke til å teste teknologien på Ekofisk i første omgang.

- Nordsjøen er et dyrt sted å gjøre eksperimenter. Derfor vil vi, i samarbeid med Rice University i Texas, teste CO2-skummet på oljefelter på land i Texas, forteller Graue.

Graue jobber for tiden med å fremforhandle feltundersøkelser. En av utfordringene han har møtt på, er å skaffe nok CO2.

- Mange oljeselskaper i USA benytter i dag CO2 for økt oljeutvinning. Derfor er gassen i ferd med å bli en mangelvare. Men vi tror vi har funnet et selskap som kan levere det til oss, mener Graue.

Han påpeker at mangel på CO2 også kan bli et problem i Norge.

- Skal vi øke utvinningen på Ekofiskfeltet og andre felter på norsk sokkel ved bruk av CO2-injeksjon, må gassen være tilgjengelig. Hvor skal den komme fra, spør Graue retorisk.

LES OGSÅ: CO2- en verdifull råvare?

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0920


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: