Mandag 6.7.2020 - Uke 28
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Denne uken vil to PhD-studenter forsvare sine doktorgrader innen boreoperasjoner og reservoarteknikk ved Universitetet i Stavanger.


Yingfang Zhou har forsket på bruk av mikroskopbilder for å bestemme flyten av ulike væsker i et oljereservoar.

YingfangZhou IRIS.jpg rw smallArt 1201Oljereservoarer består av porøse bergarter med sammenhengende hulrom som er fylt opp av fluider, for eksempel vann, olje eller gass.

Fordelingen av fluider i reservoaret avhenger av trykkforskjellen (kapillartrykket) mellom fluidene, samt hvilket fluid som fukter bergarten.

Dette påvirker hvordan fluidene flyter i reservoaret under injeksjon av vann for produksjon av olje eller injeksjon av CO2 for lagring i undergrunnen.

I doktorgradsstudiet har Zhou utviklet en ny metode for å beregne kapillartrykkskurver fra mikroskopbilder av bergarten.

Yingfang Zhou. Foto: UiS

Den nye metoden tar høyde for hvilket fluid som fukter bergarten og gjør det mulig å beregne kapillartrykkskurver og tilhørende fluidfordeling i bergarten med både to fluider og tre fluider tilstede i porerommet.

Zhous forskning har vært støttet av Norges forskningsråd gjennom CLIMIT-programmet.

Disputasen finner sted ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger 10. desember.

Disputas om boreoperasjoner

Mohamad Ali Rajaieyamchee har utviklet bedre metoder for å ta beslutninger under boreoperasjoner.

200 RajaieyamcheeLedere av boreoperasjoner må gjøre mange viktige vurderinger som tradisjonelt har vært basert på intuisjon, uten eksplisitt identifisering og kvantifisering av sentrale elementer i beslutningsprosessen.

Rajaieyamchees avhandling introduserer en beslutningsorientert tilnærming til boreoperasjoner. Han bruker beslutningsdiagram, også kalt bayesianske nettverk, til å definere, analysere og støtte beslutninger i forbindelse med boreoperasjoner.

Dette gir en kompakt, intuitiv og grafisk representasjon av beslutningssituasjonen, samtidig som all relevant kunnskap er inkludert.

Mohamad Ali Rajaieyamchee. Foto: UiS

Rajaieyamchee er tilknyttet doktorgradsprogram for petroleumsteknologi under veiledning av professor Reidar B. Bratvold. Forskningen har vært støttet økonomisk av Norges forskningsråd og ConocoPhillips.

Han disputerer ved Det teknisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger den 12. desember.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0720


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: