Mandag 16.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Restrack opplever stor internasjonal interesse for sine små molekyler som kan hjelpe oljeselskapene å hente ut mer olje.


530x406 restrackØyvind Dugstad og Olaf Huseby i Restrack AS står i laboratoriet der vannprøver fra oljefelt analyseres for å finne sporingsstoffer som har blitt injisert. Foto: Ronny Setså

Det er ikke størrelsen det kommer an på. Basert på en portefølje med molekyler har selskapet Restrack AS bygget opp en betydelig global kundeliste som blant annet består av Saudi Aramco, RWE Dea, Statoil og Wintershall.

Molekylene det dreier seg om er sporingsstoffer, eller «tracere». Ved å tilsette små mengder i et reservoar, kan operatørene få verdifull informasjon om blant annet oljemetning, væskestrømmer og strukturell konfigurasjon.

- Sporingsstoffene kan sammenliknes med blekk. Om du heller blekk i en elv, vil du se at det følger vannets vei nedover. Tar vi prøver av vannet nedstrøms, vil vi finne igjen blekket, forteller Øyvind Dugstad, administrerende direktør i Restrack AS.

Ifølge Dugstad injiserer Restrack typisk 10-300 kilogram sporingsstoffer inn i et reservoar. Mye av teknologien er basert på at det er ekstremt små konsentrasjoner de må klare å finne når de analyserer prøver av produsert væske.

- Vi snakker om deler per trillion (ppt). Om du fyller et auditorium med sandkorn, vil ett av disse kornene representere vårt sporingsstoff, supplerer Olaf Huseby, VP for teknologi og tolkning.

Det er viktig at tracerne er fullstendig passive.

- De er designet for ikke å brytes ned og heller ikke endre kjemien i reservoaret. De skal kunne overleve i årtier, sier Dugstad, som selv har opplevd å finne «gamle» sporstoffer fra 90-tallet i nylig analyserte prøver.

Hvordan sporingsstoffene er bygget opp, og prosedyren for hvordan de kan analyseres i ppt-konsentrasjoner, er selvfølgelig en forretningshemmelighet. Men Dugstad kan fortelle at noen av tracerne er fluorerte benzosyrer.

Stor interesse internasjonalt

530x379 vannprøverRestrack AS mottar vannprøver som skal analyseres fra 70-80 oljefelt over hele verden. Flere av prøvene på bildet kommer fra Ekofisk. Foto: Ronny Setså

Restrack analyserer årlig mer enn 10 000 prøver fra 70 - 80 felt over hele verden, og stadig flere oljeselskaper melder sin interesse for teknologien til det lille selskapet på Kjeller.

- Siden november i fjor har vi økt vår stab med 50 prosent, og vi er på utkikk etter flere folk, forteller Dugstad.

Teknologien er grundig testet på norsk sokkel. Statoil og ConocoPhillips har vært lojale kunder i mange år, og dette er ifølge Dugstad en fordel når de tar teknologien sin ut i verden.

- Det er helt klart et kvalitetsstempel å være et norsk oljeserviceselskap, norske operatører er kjente for å kreve høy kvalitet, konstaterer Dugstad.

Restrack AS ble etablert i november 2013 og er et spinoffselskap basert på flere tiår med forskningsinnsats ved Institutt for energiteknikk (IFE). Selskapets portefølje består av mer enn 50 tracere og en omfattende kundeliste over hele verden. Selskapet er eid av IFE, ansatte i Restrack, samt trondheimsbaserte Resman.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: