Mandag 16.9.2019 - Uke 38
logo   128 000 besøkende i 2018

Samarbeidspartnere

Amerikanske forskere har gjennom eksperimenter demonstrert at skum kan gi større effekt enn andre væsker for å øke utvinningsgraden av olje.


Videoen viser en mikrofluidmodell som er fylt med olje (mørk rosa). Skummet som injiseres (lys rosa) fortrenger opptil 75 prosent av oljen. Video: Biswal Lab / Rice University

Forskere ved Rice University i delstaten Texas i USA mener å ha påvist at skum er det stoffet som gir høyest utvinningsgrad av olje.

Gjennom eksperimenter i laboratoriet viste forskerne at skummet i løpet av fire minutter kunne presse ut ca. 75 prosent av oljen i et lavpermeabelt område, mot 47 prosent for en blanding av gass og vann, og 1,7 prosent for vann alene.

Den unike evnen til å presse ut mer olje skyldes skummets høye viskositet som er et resultat av lamellene (grensene mellom de individuelle boblene). Vann og gass har ikke slike lameller, og kan derfor lettere finne veier rundt oljen.

Forskere påpeker at skummet kan tørke inn mens det beveger seg langs kanaler og sprekker nede i reservoaret. Det øker viskositeten ytterligere og gjør at skummet også kan trenge inn i lavpermeable soner og fortrenge oljen der.

Økt oljeutvinning (IOR OG EOR)

Utvinning av olje deles gjerne i tre faser. Primær utvinning skjer som følge av det naturlige trykket i reservoaret. Sekundær utvinning oppnås ved å opprettholde trykket eller dempe trykkfallet og kan gjøres ved å injisere vann eller gass i reservoaret. Tertiær utvinning gjøres ved å tilsette kjemikalier som på ulike måter bidrar til å få opp mer olje uten trykkstøtte.

 

Litt forenklet kan en si at IOR (improved oil recovery) omfatter alle grep som kan øke produksjonen ut over det som opprinnelig var planlagt, mens begrepet EOR (enhanced oil recovery) brukes mest om tertiær utvinning.

En av utfordringene med å bruke skum for å øke utvinningen av olje, er ifølge forskerne at skummet må transporteres intakt ned til reservoaret, som har helt andre trykk- og temperaturforhold enn i laboratoriet.

Forskerne ønsker derfor å gjøre flere tester med skum der de i større grad gjenskaper forholdene vi finner dypt under jordoverflaten.

Geoforskning.no har tidligere skrevet om hvordan et skum bestående av såpe og CO2 kan bidra til økt utvinning av olje.

LES OGSÅ: Økt oljeutvinning med CO2-skum
LES OGSÅ: CO2-skum kan øke levetiden for Ekofisk

Les mer hos Rice University

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 phd012113s


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: