Onsdag 21.10.2020 - Uke 43
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Tallknuserne i Rystad Energy er optimistiske på vegne av leteaktiviteten i Barentshavet. De forventer flere funn i nord, og i 2040 kan produksjonen fra Barentshavet være høyere enn i Nordsjøen. 


530x393 BjurstrømNils-Henrik Bjurstrøm er senior prosjektleder i Rystad Energy. Her fra seminaret Hydrocarbon Habitats i februar i år. Foto: Ronny Setså

- Barentshavet er fortsatt lite utforsket med hensyn på hydrokarboner, og det antas at om lag 80 prosent av ressursene fortsatt har til gode å bli funnet her, fortalte Nils-Henrik Bjurstrøm, senior prosjektleder i Rystad Energy under seminaret Hydrocarbon Habitats – Novel Exploration Ideas in the 23. round i Oslo i februar.

Rystad Energy er et analyse- og rådgivningsselskap som ble etablert av Jarand Rystad i 2004.

Bedre enn Mexicogulfen

Med databasen UCube – Upstream Cube – har Rystad Energy full oversikt over funn, reserver, produksjonsprofiler, økonomiske tall, CO2-utslipp og en rekke andre parametere om mer enn 65 000 olje- og gassfelt, funn, lisenser og porteføljer over hele verden.

I takt med at det vil bli gjort flere funn i Barentshavet de neste tiårene, spår Rystad Energy at produksjonen herfra vil bli høyere enn i Nordsjøen rundt 2040.

- Siden 2006 har Barentshavet levert flere oljefat per utforskningsbrønn enn andre store kjente offshore petroleumsregioner i verden, inkludert Nordsjøen, Norskehavet og Mexicogulfen, sa Bjurstrøm.

For mens brønnene i Barentshavet i denne perioden i snitt har levert 47 millioner fat, er tilsvarende tall for dyphavet i Mexicogulfen 38 millioner fat, 34 millioner fat i den norske delen av Nordsjøen og kun 16 millioner fat i Norskehavet.

Sokkelen i den amerikanske delen av Mexicogulfen og den britiske sokkelen i Nordsjøen har levert enda mindre, henholdsvis elleve og syv millioner fat per utforskningsbrønn.

Forklaringen er at Barentshavet er en mindre moden petroleumprovins og at en stor andel av de eksisterende ressursene fortsatt har til gode å bli funnet.

Ifølge Bjurstrøm har Rystad Energy også sett på hvorvidt funnene i Barentshavet har levd opp til selskapenes forventninger.

Fra skuffelse til oppmuntring

Det ligger mye godt arbeid og geologisk tolkning bak hver brønn som bores. Basert på dette, kommer oljeselskapene opp med forventet volum som kan bli funnet, og sannsynligheten for at de faktisk blir det.

Ved å multiplisere kommunisert forventet volum med sannsynligheten for funn, har Rystad Energy kartlagt selskapenes risikojusterte forventinger til funn.

- I 2011 og 2012 ble det funnet mindre hydrokarboner enn selskapene selv hadde forventet, fortalte Bjurstrøm.

I 2011 ble det funnet 31 prosent mindre enn forventet, og i 2012 var tallet hele 82 prosent lavere enn forventet.

Dette snudde derimot i 2013, da oljeselskapene fant 130 prosent større volumer enn forventet. Dette skyldes i hovedsak Gohta- og Wisting-funnene.

2014 lå lenge an til å skuffe, men da Alta-funnet ble gjort sent på året, snudde det hele. Ifølge Bjurstrøm hadde selskapene forventet å finne ca. 320 millioner fat olje i fjor. Resultatet ble omlag 380 millioner fat.

Med én milliard som mål

530x330 Creaming curveDiagrammet viser kumulativ ressurstilvekst i Barentshavet 2011 til 2015, en periode da det ble boret mer enn 30 brønner. Den blå linjen viser Rystad Energys estimerte ressurstilvekst, mens den sorte linjen viser faktisk ressurstilvekst. Illustrasjon: Rystad Energy

Bjurstrøm presenterte også fire av de neste brønnene som skal bores i Barentshavet, og hvor store ressurser selskapene forventer skal komme ut av disse.

I april/mai skal OMV bore én av to nye planlagte brønner i Wisting-lisensen i Hoopområdet (Bjaaland). Selskapet har sammen med sine lisenspartnere kommunisert potensielle ressurser på ca. 200 millioner fat olje. Mangelen på EM-anomali over prospektet gjør at mange er skeptiske til at det blir gjort et funn.

Bjaaland viste seg å være tørr, les mer på geo365.no.

Lundins Neiden-prospektet nord i Alta-lisensen skal bores i juni i år, og selskapet har tidligere gått ut med at det kan finnes 200 millioner fat olje her.

Til høsten skal Lundin bore en letebrønn i Ørnen-prospektet i Barentshavet Øst. Lisenspartner North Energy tror Ørnen kan inneholde 300 millioner fat olje, mens Lundin er mer konservative med sitt anslag på ca. 140 millioner fat.

Kvalross-prospektet, som ligger vest for Nordvarg-funnet og sør for Wisting-funnet, skal bores på tampen av året. Operatøren Wintershall og lisenspartner Faroe Petroleum har indikert at et potensielt funn kan være i størrelsesorden 300 millioner fat olje.

Målet for disse fire brønnene er altså om lag én milliard fat olje. Dette er ikke justert for risiko, og fasiten blir sannsynligvis betydelig lavere. Likevel ser 2015 ut til å kunne bli nok et godt leteår for petroleumsprovinsen i nord.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Seminarspørsmål2


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: