Tirsdag 19.1.2021 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

I kvartær ble enorme mengder sedimenter transportert og avsatt på norsk sokkel som følge av istidene. Det har bidratt til å generere mye av oljeressursene vi har i dag.


530x361 RiisFridtjof Riis er geolog i Oljedirektoratet. Foto: Ronny Setså

- Mange av petroleumssystemene vi har i dag på norsk sokkel ble enten dannet eller modifisert under de kvartære istidene, fortalte Fridtjof Riis, geolog i Oljedirektoratet under seminaret Hydrocarbon Habitats – Quaternary Processes in NCS Petroleum Systems i Oslo 24. oktober.

Riis var en av totalt åtte foredragsholdere som presenterte siste viten innen kvartære prosessers effekt på petroleumssystemene på norsk sokkel.

I følge Riis er den største effekten istidene har hatt på petroleumssystemene på norsk sokkel økte erosjons- og sedimentasjonsrater, samt endringer i sedimenttransport.

- Isbreene på fastlandet eroderte og transporterte store mengder sedimenter som ble avsatt på sokkelen. I den nordlige delen av Nordsjøen og på Haltenterrassen ble avsetningsratene ti ganger så høye som før istidene satte inn, sa Riis.

Dette har ifølge Riis ført til at temperaturen på kildebergartene av jura alder i disse områdene steg hurtig, omtrent ti °C per million år, slik at store volumer beveget seg inn i «oljevinduet» og ble modne på kort tid. Mesteparten av oljeforekomstene i området ble derfor modnet i kvartær tid.

- Lengre nord, i Barentshavet og ved Svalbard, var situasjonen motsatt. Dette området opplevde netto erosjon gjennom kvartær, og her sank temperaturen i sedimentene med om lag fem °C per million år, fortsatte Riis.

Riis hevdet dette førte til at modningen av hydrokarboner er avsluttet i de triassiske og juraiske kildebergartene i plattformområdene, mens modningen fortsatt skjer dypere i bassengene.

- Kunnskapen om prosessene i kvartær er viktig for å forstå og forutsi trykk- og temperaturhistorien, samt hydrokarbonfellene på norsk sokkel, avsluttet Fridtjof Riis.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: