Tirsdag 19.1.2021 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Olje- og gassreservoarene på Utsirahøyden har trolig opplevd migrering og lekkasjer flere ganger under kvartær. Nye undersøkelser tyder på at det fortsatt skjer i dag.


530x372 stoddartDaniel Stoddart er geolog i Lundin Norge. Foto: Ronny Setså

- Reservoarene i den sørlige delen av Utsirahøyden kan ha mottatt olje fra kildebergarter i opptil 50 millioner år, men de største volumene har sannsynligvis migrert inn i reservoaret den siste millionen år, sa Daniel Stoddart i Lundin Norge under seminaret Hydrocarbon Habitats – Quaternary Processes in NCS Petroleum Systems i Oslo 24. oktober.

Stoddart var en av totalt åtte foredragsholdere som presenterte siste viten innen kvartære prosessers effekt på petroleumssystemene på norsk sokkel.

De siste årene har en rekke større funn blitt gjort på den sørlige delen av Utsirahøyden, blant annet Johan Sverdrup, Edvard Grieg og Apollo. De mangfoldige istidene under kvartær kan ha ført til at noe av petroleumsressursene som en gang var tilstede nå har gått tapt.

- Vi har funnet spor etter olje (paleo olje-vannkontakt) flere meter under dagens olje-vannkontakt i Johan Sverdrup-reservoaret, påpekte Stoddart.

Ifølge Stoddart er funnet av oljerester flere meter under dagens olje-vannkontakt i reservoaret et klart tegn på at reservoaret har blitt skråstilt og tidligere kan ha inneholdt mer olje.

Skråstilling av reservoarer kan skje når jordskorpen hever seg etter å ha blitt tynget ned under massen av tidligere tiders isdekker.

LES OGSÅ: Istidene og Barentshavets petroleumsforekomster

Remigrering av olje kan ha fylt opp andre reservoarer i området, men trolig har også betydelige volumer lekket opp til havbunnen.

- Vi gjør i dag grundige undersøkelser rundt hvordan de mange istidene i kvartær har påvirket migrasjon og lekkasje av olje fra de kjente reservoarene på Utsirahøyden, sa Stoddart.

Både ved Utsirahøyden og Alvheim har geologene i Lundin oppdaget gasslekkasjer fra havbunnen. De har videre kartlagt karbonatavsetninger i forbindelse med lekkasjepunktene, og tror analyser av karbonatene kan gi en pekepinn på når gassen begynte å lekke ut og hvor den har sin opprinnelse.

Dette kan ifølge Stoddart gjøre det lettere for letegeologene å vite hvilke prospekter de bør satse videre på og hvilke som eventuelt bør forkastes.

- Reservoarene og migrasjonen av olje og gass mellom disse er som innsjøer som er koblet sammen med elver og bekker. Om vi får kartlagt elvene og bekkene i detalj, kan vi kanskje også finne hittil uoppdagede innsjøer, avsluttet Daniel Stoddart.

530x603 utsirahøyden lundin storDe siste årene har det blitt gjort en rekke funn i den sørlige delen av Utsirahøyden. Illustrasjon: Lundin

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: