Tirsdag 19.1.2021 - Uke 03
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Kystområdene i Nordland har høyere seismisk aktivitet enn andre steder i Nord-Skandinavia. Et nytt prosjekt vil undersøke hvilken betydning dette har for petroleumsressursene.


530x369 OlesenOdleiv Olesen er lagleder i Norges geologiske undersøkelse. Foto: Ronny Setså

- Kunnskap om nåtidens og tidligere tiders kompresjons- og ekstensjonsregimer i Nordland er avgjørende for å forstå og finne petroleumsforekomster i regionen, fremholdt Odleiv Olesen, lagleder i Norges geologiske undersøkelse (NGU) under seminaret Hydrocarbon Habitats – Quaternary Processes in NCS Petroleum Systems i Oslo 24. oktober.

Olesen var en av totalt åtte foredragsholdere som presenterte siste viten innen kvartære prosessers effekt på petroleumssystemene på norsk sokkel.

Under de siste istidene i kvartær ble store mengder sedimenter erodert og transportert fra fastlandet og ut på sokkelen. Dette har ifølge Olesen skapt en komplisert tektonisk historie langs kysten av Nordland, og den dag i dag opplever området høyere seismisk aktivitet sammenlignet med resten av Fennoskandia.

LES OGSÅ: De viktige istidene

- I områdene vi undersøker er det en klar sammenheng mellom forekomsten av observerte jordskjelv og hvor mye områdene har blitt avlastet eller lastet av sedimenter under kvartær, fortalte Olesen.

Kort sagt fører avlasting av sedimenter i et område til heving og ekstensjon av jordskorpen. Dette kan ifølge Olesen føre til at olje og gass lekker ut av reservoarer ved at gassen utvider seg under lavere trykk og/eller at takbergarten sprekker opp.

Dessuten kan heving av jordskorpen føre til skråstilling av reservoarer. Også dette kan resultere i at olje og gass lekker ut.

Olesen påpekte også at heving av jordskorpen fører til avkjøling av kildebergarter. Dette kan har ført til at genereringen av olje og gass avtok enkelte steder under og etter kvartær.

Det er ikke lenge siden isen forsvant etter siste istid. Jordskorpen har ennå ikke tilpasset seg de nye trykkforholdene, og den tektoniske aktiviteten (jordskjelv) i Nordland er fortsatt høy.

Registrering av den pågående aktiviteten kan ifølge Olesen hjelpe forskerne å kartlegge spenningsforholdene i jordskorpen.

- Videre leting etter olje og gass utenfor kysten av Nordland krever at vi har god oversikt over den tektoniske historien i området, avsluttet Odleiv Olesen.

Olesen er leder for det nye prosjektet NEONOR2 (Neotectonics in Nordland – Implications for Petroleum Exploration). Prosjektet er finansiert av ti oljeselskaper og Norges forskningsråd gjennom PETROMAKS2-programmet. NEONOR2 varer frem til desember 2016.

530x432 neonor2NORDLAND: Kartet viser jordskjelv i nyere tid (gule sirkler) og andre indikatorer på tektonisk aktivitet. Illustrasjon: NGU

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Renhold


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: