Mandag 26.7.2021 - Uke 30

Samarbeidspartnere

Drøyt halvparten av midlene som ble brukt på energiforskning i Norge i 2017, ti milliarder kroner, gikk til petroleum.


530x352 SleipnerMer enn 5 milliarder kroner gikk til petroleumsforskning i 2017. Her fra Sleipner-feltet. Foto: Equinor

Norske forskningsmiljøer og bedrifter brukte nær 10 milliarder kroner på energiforskning i 2017. 5,3 milliarder kroner av disse midlene var rettet mot petroleum.

Det er blant funnene som ble presentert i en ny rapport av Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

NIFU har kartlagt bruken av forskningsmidler innen ti tematiske områder, deriblant energi, klima og miljø.

Totalt ble det i 2017 brukt 30 milliarder kroner innenfor de ti temaene som ble undersøkt. Temaene er forankret i regjeringens Langtidsplan for forsking og høyere utdanning. Ressursinnsatsen er målt som driftsutgifter til FoU.

Forskning innen fornybar energi som sol-, vind- og vannkraft utgjorde to milliarder kroner. Energieffektivisering og –omlegging ca. 2,5 milliarder kroner, og norsk klimaforskning brukte i 2017 3,1 milliarder kroner.

Rapporten påpeker at de senere års utvikling viser «en tendens til svak grønn dreining ved at forskning på petroleum har et noe redusert omfang samtidig som fornybar energi og energieffektivisering og -omlegging vokser.»

530x317 EnergiforskningDriftsutgifter til energiforskning 2007-2017. Illustrasjon: NIFU / SSB

Rapportforfatterne påpeker at veksten innen klimaforskning er mer tydelig. Forskning innen klima ligger på tredjeplass etter energi og miljø målt i kroner, og vokste med om lag 330 millioner kroner (15 prosent) siden forrige kartlegging i 2015.

Det største forskningsområdet var klima og klimatilpasning (1,7 milliarder kroner), mens klimateknologi og annen utslippsreduksjon utgjorde 780 millioner kroner. CO2-håndtering utgjorde drøyt 600 millioner kroner.

Det er næringslivet som er største forbruker og innskyter av midler innen energiforskning. Når det gjelder klimaforskning, er akademia den største forskningsaktøren, og offentlig finansiering viktigste kilde til midler.

Norges største tematiske forskningsområde etter utførende sektor er helse og omsorg som i 2017 hadde driftsutgifter på drøyt 11 milliarder kroner.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Om 20 år


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: