Tirsdag 14.7.2020 - Uke 29
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) – Norges arktiske universitet kan norske og internasjonale masterstudenter fra i år delta på et kurs innen fjellskred.


530x353 IMG 0385Utsikt mot kontor og brakkerigg med overnattingsmuligheter på Jettan, Nordnesfjellet. Foto: Steffen Bergh

- Kurset er en del av instituttets nye satsing innen skredproblematikk, forteller Steffen Bergh, professor ved Institutt for geologi (IG) ved UiT – Norges arktiske universitet (UiT).

LES OGSÅ: Skredsatsing i nord

150 berghSkredkurset heter Ustabile fjellsider: Geologi, skredfare og overvåking og finner sted i august 2016.

Kurset ble for første gang arrangert i fjor, og da kun for masterstudenter ved IG. Men i år kunne både nasjonale og internasjonale studenter søke om å delta.

- Kurset vil gjennomføres over to uker; én uke med teori, og én uke i felt.

Steffen Bergh er professor ved institutt for geologi ved UiT – Norges arktiske universitet og en av lederne av det nye skredkurset. Foto: Ronny Setså

Under teoridelen vil studentene blant annet lære om hvordan geologer jobber med skred, hvordan de vurderer risiko, hvordan skred utløses og hva en kan lære av gamle skredavsetninger.

Feltdelen vil foregå ved utvalgte lokaliteter i nærheten av Tromsø med kjente ustabile fjellpartier.

- Under feltdelen av kurset vil studentene jobbe som «skredgeologer». De skal kartlegge og identifisere svakhetssoner, undersøke sprekkesystemer, vurdere risiko, og analysere tidligere skredavsetninger, forklarer Bergh.

Dette er kurslederne:
Lars Harald Blikra, IG, NVE
Steffen Bergh, IG
Bjørn Nilsen, NTNU
Tom Rune Lauknes, NORUT
Hanne Christiansen, UNIS
Roald Elvenes, NVE

«Rosinen i pølsa» er Nordnesfjellet, som i dag regnes som en av de største skredtruslene i landet og er under kontinuerlig overvåking av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Studentene vil tilbringe minst tre av dagene på Nordnesfjellet.

Der skal de gjøre arbeid i felt, samt ved laboratoriet, der de selv kan være med å analysere de kontinuerlige målingene som gjøres av fjellpartiene og knytte disse opp mot de kartlagte strukturene. Laboratoriet har både kontor og overnattingsplasser.

530x357 IMG 0008Sprekker i fjellsiden ved Jettan, overvåket av "crackmeter" som måler bevegelser i sprekkene. Foto: Steffen Bergh

Ifølge Bergh er kurset unikt i sitt slag.

- Jeg kjenner ikke til noen liknende kurs der studentene har mulighet til å jobbe ved et laboratorium som kontinuerlig overvåker et ustabilt fjellparti og samtidig kunne kartlegge og analysere strukturene som forårsaker bevegelser.

Institutt for geologi har de siste årene uteksaminert en rekke masterstudenter som har gjort oppgaver på de skredutsatte områdene i Troms.

- Men disse studentene måtte tilegne seg den skredfaglige kunnskapen gjennom egenerfaring og feltstudier knyttet til masteroppgaven. Med det nye kurstilbudet får fremtidens studenter og geologer et mye bedre fundament, avslutter Steffen Bergh.

530x398 Hølen skredOversiktsbilde av Hølen der det tidligere har gått et skred. Foto: Feltkursguiden, Lars Harald Blikra

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: