Søndag 9.8.2020 - Uke 32
logo   144 000 besøkende i 2019

Samarbeidspartnere

Arild Sunde Rinnan har ved hjelp av kvartærgeologisk kartlegging, satellittfoto og analyse av sedimentkjerner rekonstruert størrelsen på Fastdalstindbreen ved Lyngen i Troms 7 000 år tilbake i tid. Her forteller han om masteroppgaven sin.

- I likevektslinjen jeg har gjenskapt for Fastdalstindbreen (se diagram lengre ned) kan vi gjenkjenne kjente historiske varme- og kuldeperioder, blant annet den lille istid som varte fra 1400-tallet til 1800-tallet og den varme perioden i middelalderen fra 900-tallet til 1300-tallet, forteller Arild Sunde Rinnan, masterstudent ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Rinnan har ved hjelp av kvartærgeologisk kartlegging, samt analyse av sedimentkjerner og satellittfoto rekonstruert Fastdalstindbreens størrelse ved Lyngen i Troms 7 000 år bakover i tid. Brestørrelsens variasjon gjennom tidene har han benyttet som en indikator på fortidens skiftende klima.

Rinnans masteroppgave er en del av forskningsprosjektet SHIFTS som arbeider med proglasiale innsjøsedimenter fra Norge og Svalbard i Nord-Atlanteren, samt Syd-Georgia og Kerguelen i Sørishavet. Det overordnede formålet til SHIFTS er å sammenligne de polare regionene for å se på likheter og ulikheter i breaktivitet i fortiden mellom disse områdene.

Resultatet fra Rinnans forskning er blant annet gjengitt i et diagram som viser likevektslinjen til breen gjennom tidene (se under). En høy likevektslinje indikerer et mildt klima, og en lav likevektslinje et kjøligere klima.

530x346 ELAFiguren viser likevektslinjen for Fastdalstindbreen i Troms 7 000 år tilbake i tid. Likevektslinjen stiger ved varmere temperaturer og synker ved lavere temperaturer. Illustrasjon: Arild Sunde Rinnan

- Resultatene mine stemmer godt overens med andre studier gjort blant annet på Grønland og i Norskehavet, men divergerer fra tilsvarende undersøkelser gjort nær Antarktis. Det ser ut til at klimaet ved de to polene flere ganger har gått motsatt vei av hverandre, påpeker Rinnan.

Dette fenomenet er kjent som «bipolar seesaw» og vil bli undersøkt nærmere av forskningsprosjektet SHIFTS i årene som kommer.

LES OGSÅ: Klimaforskning i Sørishavet 

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

200 Tips oss

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 0820


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: