Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Med god støtte fra industrien har 23 geofagstudenter fra NTNU sett «textbook» geologi på en ti dager lang ekskursjon i Nevada og Arizona.


530x395 IMG 2117Turbiditter i Death Valley, og det geologene tror er dropstones (midt i bildet) som har blitt plukket opp av isbreen og blitt tatt med ut på havet etter hvert som isen har kalvet. Professor Stephen Rowland, fra universitetet i Las Vegas, i rød skjorte.

Første kvelden ble tilbragt som turister i Las Vegas. Noen gamblet, andre shoppet. Alle ble fattigere. Men senere ble alle rikere på geologisk kunnskap. En ti dager lang rundtur blant hovedsakelig sedimentære bergarter, og med lokal guide, kan være gull verdt når de senere skal praktisere faget.

«For å bli en god geolog er det nødvendig å se mye geologi,» lyder et gammelt jungelord. Derfor drar både studenter og profesjonelle geologer så ofte de kan for å se stein, strukturer og prosesser. Og ved NTNU er det en gammel tradisjon at hovedfagsstudentene har én lang hovedekskursjon. I år gikk den til Coloradoplatået (GEO 04/2011; «Yes, John») hvor et tørt klima med lite vegetasjon, i kombinasjon med fascinerende geologi, gir suverene blotninger og god oversikt.

530x709 IMG 2188Sandhav midt inne i Death Valley.

Death Valley var et av hovedmålene, og her fikk studentene nærkontakt med blant annet saltsletter, alluviale vifter, foldninger og forkastninger, og ikke minst fikk de et inntrykk av dimensjonene. «Her [Dantes View] så vi de enorme alluviale viftene ovenfra. Det som slo oss var hvor enormt området var, og det strekte seg så langt øye kunne se,» skriver studentene i sin rapport fra ekskursjonen.

En av mange lokaliteter som gjorde sterkt inntrykk var et vulkansk krater (Ubehebe) som bare er noen tusen år gammelt, mer enn 50 m dypt og bortimot en km bredt. «Krateret ble til da magmaet under vulkanene nådde grunnvannet. Det ble dannet mye damp som raskt utvidet seg og resulterte i et utbrudd. Ingen lava ble ekstrudert, men mye pimpstein ble dannet og kastet ut,» står det i rapporten.

Studentene er svært takknemlig for den støtten de har fått fra industrien. «Uten støtten fra dere (Franzefoss Miljøkalk, Rana Gruber, Bayerngas, Norsk Bergforening, Lundin Petroleum, Chevron Norge, Lundhs, Bergringen, Omya, RWE Dea og Fakultetet for Ingeniørvitenskap og teknologi) kunne vi ikke ha fått til en så vellykket tur! Tusen takk!» avslutter de reisebrevet sitt med.

530x709 IMG 2192Snitt av en elvekanal i Mozaic Canyon i Death Valley. Grunnfjellet består delvis av marmor, og elveerosjon har erodert løs sm stykker som sammen med annet erosjonsmateriale utgjør en fin mosaikk, derav navnet Mosaic Canyon. Taksteinsstrukturen viser strømretning mot høyre.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: