Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Masterstudenten Steinar Kleppe har gjort analyser av den rutilholdige eklogitten i Engebøfjellet. Oppgaven hans har blant annet resultert i et potensielt nytt verktøy for gruveindustrien.


530x414 Kleppe2Steinar Kleppe er masterstudent ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

- Engebøfjellet representerer et av Norges fremste gruveprosjekter. Det var aldri noen tvil om at det var der jeg ville gjøre masteroppgaven min, forteller Steinar Kleppe, masterstudent ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo.

Kleppe har det siste året gjort petrologisk og mineralogisk analyse av eklogitten i Engebøfjellet, som inneholder ca. 250 millioner tonn rutilmalm (TiO2).

Gruveselskapet Nordic Mining har fått konsesjon for å utvinne rutilmalmen, men ble nylig pålagt av Miljøverndepartementet om å igangsette nye undersøkelser rundt gruvevirksomheten og et sjødeponi i fjorden. Arbeidet skal vare et år frem i tid.

- Det er de siste årene gjort svært grundige undersøkelser på eklogitten, blant annet av NGU og Nordic Mining, sier Kleppe.

Da Kleppe først startet på masteroppgaven sin i 2012, var han derfor i tvil om hvorvidt hans forskning ville kunne bidra med ny kunnskap.

I eklogitten finnes det en del årer som i følge Kleppe ikke har blitt studert like grundig.

- Det viser seg at årene også inneholder betydelige mengder rutil som per i dag ikke er en del av den kjente forekomsten. Kanskje vil Nordic Mining vie disse årene mer fokus i årene som kommer, spår Kleppe.

530x240 eklogittEklogitt er en rød og grønn metamorf bergart. I Norge finnes den primært i Nordfjord og Møre og Romsdal. Foto: Steinar Kleppe

Eklogitt er en tung, metamorf bergart som har blitt dannet under trykk på store dyp. Den har et karakteristisk utseende med sine grønne (omfacitt) og røde (granat) mineraler. I Norge finnes eklogitt hovedsakelig i Nordfjord og Møre og Romsdal, som er dannet som følge av den kaledonske fjellkjededannelsen.

Bildebehandling for gruveindustrien

180x220 TynnslipKleppes masteroppgave kan også ha ledet til et potensielt nytt verktøy for gruveindustrien. For å kvantifisere rutilet i tynnslipene sine, valgte Kleppe å programmere et bildebehandlingsprogram som «leser» tynnslipene og får mineralene til å lyse opp i sterke farger.

Figuren viser et tynnslip av eklogitt. Ubehandlet øverst og nederst der Kleppes bildebehandlingsprogram har fått rutil og granat til å lyse opp i sterke farger. Rutil i blått og granat i rødt. Klikk for større bilde. Illustrasjon: Steinar Kleppe

- Programmet skrev jeg i MATLAB, og kort fortalt får det rutil og granat til å lyse opp i henholdsvis blått og rødt. Slik kan en enkelt få et estimat på hvor mye av mineralene som finnes i prøvene, forklarer Kleppe.

Det egenutviklede programmet kan dessuten måle størrelsen på mineralkornene ned til 1 000 µm2 (kvadratmikrometer). Det vil være mer en tilstrekkelig for Nordic Mining, som i følge Kleppe ønsker seg rutilkorn som er langt større.

- Det har vært gøy å lage et slikt program uten å besitte betydelig programmeringskunnskap fra tidligere. Ekstra morsomt er det at dette programmet faktisk kan vise seg å ha en nytteverdi for industrien, sier Kleppe.

Kleppe forteller at han ønsker å videreutvikle programmet på hobbybasis.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: