Mandag 10.5.2021 - Uke 19

Samarbeidspartnere

Det nye SFF-senteret CAGE har store planer for sine studenter og unge forskere. Gjennom egen forskerskole skal de bli best innen sine fagfelt.


530x380 School HHBildet er tatt under et kurs i maringeologi for masterstudenter om bord på Helmer Hanssen oktober i fjor. Foto: Kai Mortensen, UiT

- Vi rekrutterer PhD-studenter og postdocer både fra Norge og utlandet og ønsker å gjøre dem så gode som mulig innen deres respektive fagfelt, forteller Giuliana Panieri, leder for Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk (AMGG) ved Universitetet i Tromsø.

Målet for AMGG er å lære opp PhD-studenter og andre unge forskere innen arktisk marin geologi og geofysikk.

- I kjølvannet av etableringen av Senter for arktisk gasshydrat, miljø og klima (CAGE) vil naturlig nok gasshydrater, miljø og klima i Arktis bli en viktig del av opplæringen, påpeker Panieri.

210 panieriForskerskolen har siden oppstarten i 2005 tilbydd deltakerne kurs, tokt og seminarer. Fokuset er utviklingen av arktiske kontinentalsokler og kontinentalmarginer gjennom temaer som glasial prosesser og produkter, geofarer, paleoklima og – oseanografi, gasshydrater, energi og miljø.

Giuliana Panieri er forsker i CAGE og leder for Forskerskolen i arktisk marin geologi og geofysikk (AMGG) ved Universitetet i Tromsø. Foto: Ronny Setså

- Vi ønsker å avholde årlige arrangementer relatert til CAGE. Det kan for eksempel være seminarer der alle våre ansatte bidrar med kunnskap innen sine fagfelt. Dette er noe også våre masterstudenter kan være med på, forklarer Panieri.

Tokt og feltekspedisjoner

Master- og PhD-studentene vil også få mulighet til å delta på oseanografiske tokt.

- På toktene vil fokuset være blant annet gasshydrater og væskestrømmer og deres biologiske, geokjemiske og miljømessige innvirkning. Det er altså snakk om et tverrfaglig tilbud som dekker både biogeokjemi, oseanografi, geologi og geofysikk, utdyper Panieri.

Panieri forteller videre at hun også ønsker å arrangere feltekspedisjoner på land.

- I Arktis observerer vi regelmessig metanlekkasjer fra havbunnen. Her finnes det helt særegne mikrobielle samfunn som lever av kjemisk energi i stedet for energi fra sollyset. Det finnes mange paralleller til slike miljøer i avsetninger på land, sier Panieri, som mener at det vil være en fordel for de unge forskerne å kunne se og ta på produktene fra slike miljøer.

AMGG ble etablert i 2005 av universitetsstyret ved Universitetet i Tromsø. Institutt for geologi er vertskap for skolen og driver den i samarbeid med Norges geologiske undersøkelse, Norsk Polarinstitutt og Universitetetssenteret på Svalbard.

CAGE ble etablert ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø i nært samarbeid med Norges geologiske undersøkelse (NGU). I november 2012 fikk det status som Senter for fremragende forskning og november 2013 ble senteret offisielt åpnet.

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

captcha 

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning

 

 Ukens PhD comics

250x166 Akademisk skyldfølelse


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: