Mandag 25.10.2021 - Uke 43

Samarbeidspartnere

Statoil er ikke lenger hovedsponsor for feltkurset Svalex, men ønsker at det skal leve videre gjennom Akademia-avtalene.


530x326 Pyramiden andresenArild Andresen holder foredrag for studenter i felt. Her ved den russiske fraflyttede bosetningen Pyramiden på Svalbard. Bildet er tatt av en av deltakerne på årets Svalex-kurs.

210 Egil Tjåland- Årets Svalex var det siste med Statoil som hovedsponsor, forteller Egil Tjåland, leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU og prosjektleder for Svalex.

Egil Tjåland er leder for Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU og prosjektleder for Svalex. Foto: Halfdan Carstens

Statoil har vært hovedsponsor for Svalex siden 2001.

Svalex er et feltkurs som årlig har sendt om lag 90 studenter til Svalbard for å lære om den geologiske utviklingen i nord og få erfaring med å jobbe med reelle problemstillinger i tverrfaglige og internasjonale lag.

LES OGSÅ: Kroken på døra etter 14 år

- Jeg kan bekrefte at Statoil ikke lenger vil støtte Svalex gjennom ekstraordinære bevilgninger, sier Leif Lømo, leder for FoU-programmet Akademia i Statoil.

Lømo legger samtidig til at Statoil har vært svært fornøyd med kurset de årene det har pågått.

210 Leif-Lømo-Statoil-HA5 0557- Svalex har vært et fantastisk kurs med høyt faglig utbytte og deltakerne har gitt svært gode tilbakemeldinger, fortsetter han.

Lømo poengterer at Statoil fortsatt bidrar med betydelige midler til universitetene gjennom Akademia-avtalene (se infoboks).

Leif Lømo er leder for Statoils Akademia-program. Foto: Hans Arne Nakrem

- Dette er midler som skal benyttes til forskning og undervisning, og det er rom for å bruke noe av dette på å videreføre Svalex. Det blir opp til universitetene å bestemme, sier Lømo.

Per i dag er det usikkert om feltkurset vil fortsette, men ifølge Tjåland har de deltakende instituttene begynt å diskutere ulike muligheter.

- For å kunne fortsette med Svalex må vi finne nye finansieringsformer. Dette er noe vi arbeider med, sier Tjåland.

Også Svalbard-veteranen professor Arild Andresen ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo har tro på at Svalex kan reddes.

- En mulighet er nedskalering av kurset gjennom bruk av en mindre båt enn M/S Expedition. Vi har også fortsatt tilgang på seismikkskipet FF Håkon Mosby som eies av Havforskningsinstituttet og Universitetet i Bergen.

- Vi håper å ha noen konkrete forslag før jul, avslutter Arild Andresen.

FoU-programmet Akademia

 

  • Skal stimulere til langsiktig forskning og utdanning.
  • Har et budsjett på 90 millioner kroner i 2014.
  • Åtte femårige bilaterale samarbeidsavtaler med de norske forsknings- og utdanningsinstitusjonene Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø, Norges Teknisk Naturvitenskaplige Universitet i Trondheim, Norges handelshøyskole, BI og VISTA.
  • Grunnforskning gjennom Vitenskapsakademiet (VISTA).
  • Omfatter støtte til gaveprofessorat, forskerstipend og doktorgradsstipend.
  • Økonomisk støtte til studentaktiviteter som stipend og undervisningstiltak.
  • Avtalene skal stimulere til samarbeid på tvers av de akademiske institusjonene både i Norge og internasjonalt.
  • Alle resultat som genereres gjennom avtalen skal i størst mulig grad være offentlige og deles med andre.


Kilde: Leif Lømo / statoil.com

Samarbeidspartnere

Nyhetsbrev

200 ledige stillingerb

 

200 Fortell om din forskning


Redaktør: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.å

Om: Info om Geoforskning.no

Annonsere: Informasjon og priser

Kontakt: Kontaktinformasjon Tips oss

Webløsning ©2013-15 av Web Norge. Skjerm: