Elevene må utfordres. I felt. Det er da de lærer aller best.
Geofagelever med feltarbeid på Operahuset i Oslo. Foto: Kari Beate Remmen
«Forskingsfeltet om å inkludere andre læringsarenaer har stagnert. Men Kari Beate har tatt oss ut av den vonde sirkelen. Hun har bragt forskningen videre med nye metoder.»
Slik falt ordene da Dr. Jennifer DeWitt (King’s College, London) kommenterte Kari Beate Remmens doktoravhandling1 på disputasen den 15. januar i år. Et godt skussmål å ta med seg helt i starten av karrieren.
Doktorstudiet til Remmen var en del av Geoprogrammet som var en storstilt satsing på geofag ved Naturfagsenteret. Forskningen hennes tok spesielt for seg hvordan feltarbeid kan integreres i geofagundervisningen.
Konklusjonen var krystallklar. Det er bedre å gi elevene oppgaver som utfordrer til å reflektere og bruke kunnskap, heller enn å stimulere til memorering av kunnskap.
Kari Beate Remmen. Foto: Naturfagsenteret
– I det andre kurset i Geoprogrammet har vi derfor lagt vekt på å hjelpe lærerne til å designe gode læringssituasjoner i klasserommet og ute i felt, forteller Remmen.
Remmen forteller også at det er viktig å bruke nærområdet i undervisningen.
– Det er som regel ikke nødvendig å dra langt. Det er alltid noe å finne, bare man tar på seg «geobrillene». Det vil si at man må vite hvilke kjennetegn man skal se etter, og ha et system for å koble kjennetegn til teori.
– Gode, utfordrende læringsoppgaver utenfor klasserommet har et større potensial for å fremme elevenes motivasjon og læring sammenlignet med tradisjonelle oppgaver i et klasserom, mener Remmen.
Kari Beate Remmen mener også at det må fokuseres på kvaliteten på selve oppgaven – altså hvilke muligheter selve oppgaven gir for læring. Det er diskusjonen som er viktig, og lærerne må involvere seg, noe som er krevende. Og det er nettopp derfor de trenger Geoprogrammet.
1 Kari Beate Remmen (2014): Reconsidering recommendations for educational fieldwork in earth science: Exploring students’ learning activities during preparation, in the field and follow-up work.
Denne saken ble først publisert i GEO 02/14.