Tørkeperioden i California har ført til landheving på opptil 1,5 centimeter.
HEVER SEG: GPS-stasjon i Inyo-fjellene i California. Foto: Shawn Lawrence, UNAVCO
De seneste årene har California og de vestlige delene av USA hatt den verste tørkeperioden siden 1950-tallet. Det er beregnet at regionen har tapt 240 milliarder tonn (gigatonn) vann, tilsvarende det årlige massetapet fra grønlandsisen.
Ifølge forskere ved Scripps Institution of Oceanography ved Universitetet i California – San Diego har tapet av overflate- og grunnvann ledet til landheving.
De vestlige delene av landet har i snitt hevet seg med 0,4 centimeter siden starten av 2013, mens enkelte fjellområder i California har hevet seg med godt og vel 1,5 centimeter over samme tidsperiode, tilsvarende én centimeter i året.
– Grunnvannet er en last på jordskorpen. Om denne lasten fjernes, vil skorpen heves som en springfjær, forklarer Klaus Jacob, seismolog ved Colombia University til tidsskriftet Scientific American.
Forskningen er basert på analyser av data fra GPS-stasjoner.
I følge forskerne betyr funnet at de nå har en ny metode for å overvåke og estimere endringer i vannmassen i regionen under fremtidige tørkeperioder.
De påpeker samtidig at vanntapet og landhevingen trolig har liten betydning for spenninger i forkastninger og poetnsialet for jordskjelv.