Smalt i bakken med voldsom kraft

VITEN Den 14 kg tunge jernmeteoritten som ble funnet i Sverige i desember i fjor ble lokalisert med god hjelp fra norske overvåkningsvideoer.

Den 14 kg tunge jernmeteoritten som ble funnet i Sverige i desember i fjor ble lokalisert med god hjelp fra norske overvåkningsvideoer.


530x311 MeteorittJernmeteoritten er ca. 30 cm lang og veier knappe 14 kg. Foto: Andreas Forsberg / Anders Zetterqvist

8. november i fjor meldte Norsk meteornettverk (NMN) at de kvelden før hadde mottatt nærmere 100 meldinger om ei kraftig ildkule i øst over himmelen på Østlandet.

NMN registrerte ildkulen fra kameraer utplassert på Harestua, i Larvik og i Kristiansand.

Hendelsen ble også registrert av NORSARs infralydstasjoner, og signalene sammenfalt med rapporter fra Sverige om en meteoritt som falt ned over Sverige.

Aviser i Sverige meldte om personer som hadde hørt et kraftig drønn.

530x461 KartKartet viser peilingene for meteoren fra ulike observatorier i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Kartografi: NMN

23. februar kunne Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm melde at meteoritten har blitt funnet. To privatpersoner lokaliserte den allerede 5. desember, og det dreier som en nærmere 14 kg tung jernmeteoritt.

Fragmenter rundt en stein var det første som ble funnet. Jernmeteoritten lå om lag 70 meter unna nedslagspunktet, og det er antatt at meteoritten hadde en hastighet på 500 – 600 km/t ved sammenstøtet, ifølge NMN.

NMN skriver videre at dette er den tiende meteoritten som er funnet i Sverige, og den første jernmeteoritten med observert fall.

Den er den første jernmeteoritten som er funnet ved hjelp av videoopptak gjort i det norske meteornettverket.

530x597 LarvikIldkula, her observert fra Larvik. Foto: NMN

– Platsen för fyndet av den 14 kg tunga meteoriten är helt förenlig med de kameraobservationer som finns av boliden. Eftersom vi nu vet att det handlar om en järnmeteorit går det att finjustera simuleringarna av meteoritfallet. Det är mycket sannolikt att meteoriten som nu har hittats är det största existerande stycket efter den ursprungligen cirka nio ton tunga rymdstenen. Några mindre bitar finns troligen kvar i området, kommenterer Eric Stemples, astronom ved Uppsala Universitet i pressemeldingen fra Naturhistoriska riksmuseet.

Se NMNs egne nettsider for meteoritten her

Denne videoen viser hvordan ildkula gjorde natt til dag (YouTube)

Ronny Setså

https://geoforskning.no/smalt-i-bakken-med-voldsom-kraft/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER