Gravende liv stabiliserte Jordas oksygen

NYHET Dyr som gravde i sedimentene så dagens lys for ca. 540 millioner år siden. Ny forskning indikerer at det kan ha påvirket oksygenkonsentrasjonen i atmosfæren.

Dyr som gravde i sedimentene så dagens lys for ca. 540 millioner år siden. Ny forskning indikerer at det kan ha påvirket oksygenkonsentrasjonen i atmosfæren.


530x358 sporfossilerBildet viser sporfossiler i en sedimentær bergart fra tidlig kambrium. Foto: Tais W. Dahl og Bo W. Rasmussen

For ca. 540 millioner år siden begynte livet på Jorda å utvikle seg i et forrykende tempo med plutselige forekomster av komplekse organismer. Dette er kjent som den kambriske eksplosjon.

I denne tiden begynte også organismer som gravde i sedimentene på havbunnen å utvikle seg. Forskere ved Senter for Jordens Evolusjon ved Syddansk Universitet mener disse dyrene kan ha påvirket havets fosfor-syklus og mengden av oksygen i atmosfæren.

Forskningen, som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience, foreslår at omroting i havbunnssedimentene førte til at bakteriene som levde der fikk fanget mer fosfor.

I følge forskerne skal dette ha ledet til redusert mengde fosfor i havet, som igjen skal ha gitt lavere oksygenkonsentrasjon i atmosfæren via lavere algeproduktivitet.

Det hevdes at dette skal ha virket stabiliserende på oksygenet i atmosfæren ettersom de gravende dyrene er avhengig av tilgang på oksygen, samtidig som deres aktiviteter indirekte skal ha bidratt til mindre tilgjengelig oksygen. Denne mekanismen er kjent som negativ tilbakekobling.

Les mer i Nature Geoscience

Ronny Setså

https://geoforskning.no/gravende-liv-stabiliserte-jordas-oksygen/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER