Dette infrarøde bildet fra satellitt viser det varme vannet i Golfstrømmen langs østkysten av USA. Illustrasjon: NASA Earth Observatory
Havstrømmene er et resultat av flere ulike drivkrefter, deriblant jordas rotasjon, vanntemperaturer, vind, saltholdighet og påvirkning fra månen.
I vår del av verden er Golfstrømmen den mest kjente, ikke minst fordi den frakter varmt vann til våre nordlige breddegrader og bidrar til et mer behagelig klima.
Sverdrup – måleenheten for havstrømmer
Havforskerne benytter måleenheten sverdup (Sv) når de snakker om havstrømmer. Én sverdrup er én million kubikkmeter (én milliard liter) per sekund. Enheten er oppkalt etter den norske meteorologen og oseanografen Harald Ulrik Sverdrup.
Golfstrømmen har en gjennomsnittlig styrke på 40 Sv, altså transporterer den 40 milliarder liter i sekundet. Til sammenlikning har Amazonas, verdens største elv, målt i vannføring en gjennomsnittlig styrke på 0,2 Sv (Glomma tilsvarer om lag 0,003 Sv).
Det skriver Havforskningsinstituttet.
Verdens kraftigste havstrøm finner vi i sør. Sørishavstrømmen beveger seg rundt Det antarktiske kontinent med klokka og har en styrke på 100 – 150 Sv.
Den nest kraftigste havstrømmen er Kuroshiostrømmen som beveger seg i nordøstlig retning forbi Japan. Den transporterer i snitt 65 Sv.
Havforskningsinstituttet opplyser at det også er en annen faktor som påvirker havstrømmer – høydeforskjeller. Overflatene til verdenshavene har nemlig forskjellige høyder.
– Stillehavet er nesten en halv meter høyere enn Atlanterhavet. Det er fordi Stillehavet er mindre salt og dermed lettere, sier havforsker og oseanograf Vidar Lien.
I Beringstredet mellom Russland og Alaska renner vannet dermed «i nedoverbakke» fra Stillehavet til Atlanterhavet.
Strømmen i Beringstredet har en gjennomsnittlig styrke på 0,8 Sv.
Naturlig fjernvarme
Golfstrømmen, er en stor, varm overflatestrøm som går fra Floridastredet og nordøstover. Strømmen transporterer som nevnt ca. 40 sverdrup varmt vann til våre breddegrader.
Golfstrømmen drives blant annet av den termohaline sirkulasjonen. Det forholdsvis salte vannet fra Golfstrømmen avkjøles på høyere breddegrader i Arktis. Da blir vannet tyngre og synker ned og renner ut i dypet i hele Atlanterhavet.
Den termohaline sirkulasjonen bidrar slik til å «dra» Golfstrømmen opp til oss, samtidig som strømmen dyttes av vind fra nordvest.
I vår del av verden har Golfstrømmen imidlertid andre navn; Den nordatlantiske strømmen, som er en del av Golfstrømsystemet, går mot nordøst i retning snittet mellom Island og Skottland. Denne grenen går over i Den norske atlanterhavsstrømmen.
Fra Norskehavet fortsetter den som Vestspitsbergenstrømmen og Nordkappstrømmen.
Geoforskning.no: Verdens tyngste sjøvann er norsk