Ny informasjon fra små oljedråper

Inneslutninger av olje i mineraler gir støtte til en ny teori om når og hvordan olje genereres.

Nordsjøens kildebergart av sen jura alder (Draupneformasjonen). Her eksponert på sørkysten av England der den er kjent som Kimmeridge Clay. Foto: Halfdan Carstens

På tampen av fjoråret lanserte Per Arne Bjørkum en helt ny teori for når olje dannes, hvordan den migrerer ut av kildebergarten og hvorfor vi kan produsere lettolje fra reservoaret. På den måten sår han tvil om geologene har blitt ledet på rett vei av dagens petroleumsgeokjemikere på sin jakt etter olje.

Les mer om Bjørkums teori her: Leter med utgangspunkt i gale teorier

Bjørkums forskningsartikkel: «Timing of oil expulsion from source rocks and a revitalization of the pre-1970 model» (https://doi.org/10.31223/X5CW49).

Se også kort oppsummering av den opprinnelige teorien og Bjørkums teori nederst i artikkelen.

Den nye teorien har fått blandet mottakelse i fagmiljøet. For eksempel skrev Øyvind Sylta, CEO i Migris, at det er prisverdig at Bjørkum har jobbet frem alternative teorier «i geoforskningen så vel som innenfor bassenganalyse/bassengmodellering». Han hadde imidlertid noen innvendinger som krever svar.

UiO-professor Dag Karlsen skrev i januar i år et langt svar på Bjørkums teori. Karlsen mener, i motsetning til Bjørkum og i henhold til rådende teori, at olje migrerer ut av kildebergarten ved temperaturer på 130 – 165 °C eller høyere.

Nå har imidlertid petrolog Olav Walderhaug i Equinor kastet seg inn i debatten.

I en artikkel på expronews.com, forklarer Walderhaug hvordan analyser av væskeinneslutninger (i dette tilfellet små dråper olje innkapslet i mineraler) viser at oljen i kildebergarter i Nordsjøen har migrert ved temperaturer på ikke høyere enn 90 – 100 °C og kanskje mye lavere.

Walderhaug konkluderer videre at de høye temperaturer Karlsen sikter til, kun er mulige om vi tenker oss at de viktigste kildebergartene i Nordsjøen er dypere og eldre enn senjura-bergartene, noe det er lite som indikerer.

En ytterligere implikasjon vil være at områdene i Nordsjøen (og andre bassenger) der olje har migrert fra kildebergarter kan være større enn hva som har vært antatt.

Les hele artikkelen til Walderhaug på expronews.com


NCS Exploration – Recent Discoveries

Den kommende konferansen NCS Exploration – Recent Discoveries 2022 vier en sesjon til kildebergarter.

Sesjonen innledes av Eric Michael i Applied Petroleum Technology som vil presentere de rådende teorier om olje- og gassgenerering. Deretter vil Per Arne Bjørkum presentere sin nye teori. Sesjonen avsluttes med en paneldebatt mellom Michael og Bjørkum.

Scandic Oslo Airport / Gardermoen

8. – 9. juni 2022

PROGRAM OG REGISTRERING


Den opprinnelige teorien

I en lærebok, skrevet for mer enn 40 år siden (Hunt, 1979), hevder forfatteren at olje dannes i temperaturintervallet 50 til 130 °C. Senere er det oppnådd felles forståelse blant geokjemikere om at det meste av lettoljen blir dannet etter at temperaturen har nådd 100 °C, og at den blir drevet ut av kildebergarten i temperaturintervallet 120 til 150 °C.

Videre er det konsensus om at våt gass i reservoaret blir brutt ned til tørr gass (med mer enn 90 prosent metan) ved temperaturer over ca. 200°C.

Det hører også med at dannelsen av tungolje (API tyngde mindre enn 20° (tyngre enn 0,93 g/cm3)) i dag blir sett på som rester av lettolje fordi lette komponenter blir spist opp av bakterier når temperaturer synker under 70 °C.

Bjørkums teori

Tungolje dannes i og kommer seg ut av kildebergarter på små dyp og under lave temperaturer, mindre enn 30 – 40 °C, eller ca. 500 meter. Lenge før kildebergartene kommer ned til de dypene der det såkalte oljevinduet ligger.

Oljen er i stand til å migrere ut av kildebergarten fordi CO2 dannes samtidig og gjør den lettflytende. CO2 kan redusere viskositeten på tungolje inntil 1 000 ganger fordi det dannes gassbobler som gjør at volumet av blandingen øker med inntil 30 prosent.

Den viktigste implikasjonen er at olje av god kvalitet kan finnes i bassenger hvor kildebergarter ikke har nådd temperaturer høyere enn 120 °C, og geologene kan lete etter olje i områder der kildebergartene i dag anses som umodne.

Les mer om Bjørkums teori her

Ronny Setså

https://geoforskning.no/ny-informasjon-fra-sma-oljedraper/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER