Nye data fra ”the middle of nowhere”

VITEN NORSAR har målt jordskjelv på Bouvetøya i Sør-Atlanteren, verdens mest avsidesliggende ubebodde øy.

NORSAR har målt jordskjelv på Bouvetøya i Sør-Atlanteren, verdens mest avsidesliggende ubebodde øy.


530x327 Bouvetøya NPIBouvetøya er et norsk biland i Sør-Atlanteren og av vulkansk opphav. Den regnes som verdens mest avsidesliggende øy. Foto: Marius Bratrein, Norsk Polarinstitutt

Denne saken ble først publisert desember 2017.

Tre seismiske måleinstrumenter ble på tampen av fjoråret utplassert på Bouvetøya i Sør-Atlanteren, verdens mest isolerte øy.

Seismometrene har registrert rystelser i et lite kartlagt område over en periode på tre måneder.

– Bouvetøya er et interessant landpunkt for oss å måle seismisk aktivitet fordi området ligger i «the middle of nowhere», forteller Anne Strømmen Lycke, administrerende direktør i NORSAR.

Instrumentene tok følge med Norsk Polarinstitutt som reiste dit i forbindelse med sin sommerkampanje for å drive biologisk forskning og vedlikehold.

NORSAR har også seismometre utplassert ved Troll forskningsstasjon i Antarktis, og Strømmen Lycke mener at disse sammen med instrumentene på Bouvetøya kan gi nye, verdifulle data.

530x389 Anne LyckeAnne Strømmen Lycke er administrerende direktør i NORSAR. Foto: Halfdan Carstens

– Det er mye seismisk aktivitet i denne sektoren, og vi håper de nye instrumentene kan gi oss mer informasjon om Antarktis. I tillegg til normale jordskjelv, kan vi også få et innblikk i den seismiske aktiviteten i kryosfæren.

Kryosfæren omfatter havisen og isdekket som ligger på fast land på Antarktis. Kalving og bevegelser i isen kan forårsake seismiske bølger som forplanter seg i jordskorpen.

– Vi ønsker blant annet å få bekreftet teorien om hvorvidt havisen smelter fra undersiden som følge av varme dype havstrømmer.

Selproblematikk

Hvorvidt Bouvetøya blir base for permanente seismiske måleinstrumenter, gjenstår å se. Det vil blant annet være avhengig av hvilke data forskerne ved NORSAR har klart å få.

Området er dessuten lite gjestmildt med hensyn på klima, og all nødvendig elektrisitet må tilføres via batterier, solcellepaneler eller små vindmøller.

– Bouvetøya er også bosted for flere tusen seler, og det er en kjent sak at de liker å utforske det som plasseres ut der. Det har vært et problem at de legger seg oppå instrumenter og utstyr og biter i ledninger, påpeker direktøren.

Måleinstrumentene er sendt tilbake til NORSAR, og  forskerne har begynt å gjennomgå de nye dataene fra et av verdens minst utforskede områder.

530x534 1Bildet viser ett av seismometrene som nå er på vei til Bouvetøya for å måle seismisk aktivitet i regionen de neste tre månedene. Foto: NORSAR

Bouvetøya er en isdekket norsk øy som ligger langt sør på den midtatlantiske rygg og består av vulkanske bergarter i serien basalt til alkaliryolitt. Øya dekker et areal på 55 km2 over havflaten. Vulkanen er imidlertid bygget opp fra havbunnen på stort dyp i løpet av de siste 6 millioner år, og har et totalt volum på ca. 2 000 km3 (Norsk geologisk ordbok).

NORSAR har ansvar for noen av verdens største observasjonsenheter for registrering av jordskjelv og eksplosjoner, og har i mer enn 40 år bidratt med metodeutvikling for avansert seismologisk dataprosessering og analyse.

Ronny Setså

https://geoforskning.no/nye-data-fra-the-middle-of-nowhere-2018/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER