Dag 2. UiT-studentene ble tatt godt i mot ved kobbergruven Bucim. Her fikk studert både geologi og operasjoner tilknyttet forekomsten.
Dagens rute
Studentene som deltar i malmgeologikurset (GEO-3130) ved Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, er for øyeblikket på felttur i Makedonia (offisielt kjent av mange internasjonale organisasjoner og stater som Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, forkortet FYROM).
Dagen i dag ble tilbrakt ved Bucim Cu-porfyrforekomst, som representerer den dypeste delen av det magmatiske-hydrotermale systemet.
Avsetningene i Bucim er plassert i det Serbo-Makedonske massivet, nær kontakten til Vardar-sonen.
kl. 9:00 – Vi ankom hotellet Izgrev i Stip kl. 2.30 i natt, men er klar for første dag i felt
Den sentrale delen av den åpne gruven er over 300 meter dyp
Den primære mineraliseringen forekommer for det meste som spredt kobberkis
Mineraliseringen, for det meste representert av spredt kobberkis, er lokalisert langs kontaktsonen mellom prekambrisk gneis og oligocen-miocene andesitter.
Dagens høydepunkt: Til tross for at vi vanligvis anser kobbergruvedrift å være miljøfiendtlig, er kobber en av de nødvendige metallene for et grønt skifte.
For eksempel krever enhver hybrid el-bil 60 kg kobber, og en gjennomsnittlig vindmølle inneholder 3,6 tonn kobber per megawatt produksjon.
Sekundær anrikningssone inneholder covellin, chalkositt og malakitt
Hvem vil finne den beste malmprøven?
Den deilige lunsjen sørget Bucim-gruven for
Boring ved bunnen av den åpne gruven
Vi hadde en flott dag i Bucim-gruven – vi setter stor pris på all støtte og gjestfrihet Bucim-gruven har utvist, og spesielt visedirektør Mr. Nikolajco Nikolov og sjefsgeologen Mr. Kiril Filev