Denne uken er studenter fra UiT på feltekskursjon i Makedonia der fokuset er å lære mer om malmdannende prosesser og miljømessige aspekter ved gruvedrift.
Regionalgeologisk setting til Republikken Makedonia, Balkanhalvøya (forenklet etter Dimitrijević (2001) og Karamata (2000)). Lokalisering til de mest prominente Cu-Au porfyri, Pb±Ag og Au-As-Sb-Tl hydrotermale avsetninger er også markert. TMC – Timok Magmatiske Kompleks; RKB – Ridanj-Krepoljin-beltet.
Studentene som deltar i malmgeologikurset (GEO-3130) ved Institutt for geovitenskap ved UiT Norges arktiske universitet, er for øyeblikket på felttur i Makedonia (offisielt kjent av mange internasjonale organisasjoner og stater som Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, forkortet FYROM).
I løpet av de neste dagene vil de sende bilder og beskrivelser av lokalitetene de besøker.
De skal studere et postkollisjons magmatisk-hydrotermalt system og den tilhørende malmmineraliseringen.
Feltkurset, ledet av førsteamanuensis Sabina Strmic Palinkas (UiT), varer fra 6. til 11. mai. To studenter fra Luleå Tekniska Universitet i Sverige, så vel som fire studenter og en postdoktor fra Universitetet i Zagreb, Kroatia, deltar også på ekskursjonen.
Søndagsmorgen ved lufthavnen i Tromsø – UiT-gruppen er klar for start.
Republikken Makedonia inneholder betydelige malmreserver, spesielt med tanke på Cu, Pb, Zn, Ni, Sb, Au og Ag.
Denne delen av Europa tilhører den dinariske metallogene provins, og representerer en del av det Alpine-Himalayiske orogene system som resulterte fra åpningen og lukningen av Tethys-havet.
Geologien til Dinaridene reflekterer velbevarte elementer tilhørende den Alpine Wilson-syklus, og inkluderer (a) permisk tidlig intrakontinental rifting; (b) triassisk viderekommen rifting; (c) jurassisk oseanisering; (d) kritt alder subduksjon; (e) paleogen kollisjon; og (f) neogen postkollisjon.
Hvert stadium danner karakteristiske malmavsetninger som kan relateres til spesifikke geodynamiske settinger.
Under vår felttur skal vi fokusere på stadiet relatert til postkollisjon og assosierte magmatisk-hydrotermale avsetninger med en hovedsakelig lokalisering i Vardarsonen og det Serbo-Makedonske Massiv.
Studentene vil få innblikk i geologien til et ideelt magmatisk-hydrotermalt system og assosierte Cu-porfyri, Pb-Zn skarn, Au-As-Sb-Tl Carlin-liknende og høy-sulfidasjons Au epitermale mineraliseringer.
Hovedmålet med feltkurset er å øke forståelsen av malmdannende prosesser og miljømessige aspekter ved gruvedrift.
En kort pause i Wien.
En kort pause i Wien.
Ettermiddag ved lufthavnen i Wien – LTU-teamet har nettopp slått følge med oss.
Vi har landet i Skopje kl. 23:55 – deltakerne fra Universitetet i Zagreb gjør gruppen komplett.