Norges Geotekniske Institutt arrangerer åpent seminar 22. og 23. januar. Her samles verdens ledende forskere innen skredinduserte flodbølger for å utveksle erfaringer og kompetanse.
Testmodell for tsunamiutbredelse i et fjordsystem. Foto: NGI
– Dette er første gang vi har samlet alle de verdensledende forskningsmiljøene som arbeider med tsunamier forårsaket av skred, forteller Finn Løvholt, senioringeniør ved Norges Geotekniske Institutt (NGI).
Løvholt har sammen med sin kollega Carl Harbitz tatt initiativet til å holde et todagersseminar ved NGI (torsdag) og Universitetet i Oslo (fredag).
Finn Løvholt er senioringeniør ved NGI. Foto: UiO
Norge har et verdensledende miljø på flodbølger forårsaket av skred. Noe av årsaken til det er at det har gått en rekke skred i norske fjorder og innsjøer – noen med katastrofale følger.
De siste var i Loen (1904 og 1936) og i Tafjord (1934), der totalt 176 menneskeliv gikk tapt.
Ekspertisen har senere vært etterspurt både på norsk sokkel og internasjonalt.
Etter tsunamien som rammet det Indiske hav andre juledag i 2004, fikk verden for alvor øynene opp for ekspertisen i det norske fagmiljøet, og forskerne ved NGI har siden vært engasjert i en rekke internasjonale prosjekter.
Tsunamier forårsaket av jordskjelv er relativt enkle å forutsi og varsle, og det er også enklere å beregne størrelsen på slike flodbølger.
Verre er det med skredinduserte flodbølger.
– Svært mange faktorer spiller inn når slike flodbølger skal beregnes. En må kombinere avansert modellering med laboratorieundersøkelser og feltarbeid. I tillegg er det svært utfordrende å forutsi hvor og når skredene vil gå, forklarer Harbitz.
Hensikten med seminaret er først og fremst å gi fagfolk fra hele verden mulighet til å komme sammen og utveksle erfaringer og kompetanse.
Carl Harbitz er teknisk ekspert ved NGI. Foto: NGI
– På denne måten håper vi å styrke fagmiljøene og bidra til å øke den samfunnsmessige nytten av forskningen vår, sier Løvholt.
Seminaret markerer også slutten på et fire år langt forskningsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd og ledet av Universitetet i Oslo i samarbeid med NGI.
Prosjektet har tatt for seg laboratorieeksperimenter og numeriske modeller for skredinduserte flodbølger i fjorder.
Samtidig markerer seminaret starten på et nytt forskningsprosjekt som har til hensikt å utvikle nye metoder for beregning av dynamikk av undersjøiske skred og flodbølgene de genererer.