Et høyst betimelig prosjekt

Nå skal de miljømessige konsekvensene av dyphavsgruvedrift undersøkes gjennom et tre år langt forskningsprosjekt.

En aktiv skorstein ved Fåvnefeltet langs midthavsryggen i Arktis. Foto: Trond Mohn Centre for Deep-Sea Research / UiB

Slik som på land, vil også gruvedrift i dyphavet ha en påvirkning på det lokale økosystemet. Per i dag har vi svært begrenset kunnskap om konsekvensene, samtidig som stadig flere land og selskaper ser mot de rike mineralforekomstene i havet for å dekke en voksende etterspørsel.

Miljøvernorganisasjoner har gjentatt mange ganger at vi må ha kunnskapen om økosystemene på plass før vi kan åpne områder for leting og utvinning, både i norske farvann og ellers på kloden.

Det gjør prosjektet Eco-Safe Ridge Mining svært betimelig. I fjor høst ble det klart at Norges forskningsråd støtter det treårige forskningssamarbeidet med 13 millioner kroner (totalt budsjett er 18 millioner kroner).

– En bedre forståelse av økosystemene i dyphavet som eksisterer ved mineralforekomster er avgjørende og betimelig for å kunne gi beslutningstakere nødvendig informasjon, sa Pedro Ribeiro, dypshavsøkolog og prosjektleder ved Universitetet i Bergen (UiB).

Det finnes i hovedsak tre typer forekomster av dyphavsmineraler. I norske farvann kjenner vi til to; skorper og massive sulfider. Forskningsprosjektet vil fokusere på sistnevnte, som er påvist langs Knipovich- og Mohnsryggen som utgjør en del av midthavsryggen i Arktis.

Les mer om de tre typene forekomster:

Noduler: Dyphavets potetåker

Skorper: Verdenshavene skjuler forgylte skorper

Massive sulfider: Malmfabrikkene på havets bunn

GCE Ocean Technology, én av partnerne, skriver at prosjektet ble igangsatt i slutten av 2021, og denne våren ble tidligere resultater presentert i et møte mellom partnerne.

Norske myndigheter har startet en åpningsprosess for leting og utvinning av dyphavsmineraler på norsk sokkel. Konsekvensutredningen startet i fjor høst, og utlysning av letearealer kan finne sted så tidlig som 2023.

Myndighetene vil bli jevnlig oppdatert på resultatene som kommer ut av prosjektet, og Miljødirektoratet og Oljedirektoratet var tilstede under det første prosjektmøtet.

Prosjektets styrke, ifølge deltakerne, er graden av tverrfaglighet og partnere som har hver sine perspektiver og kunnskap.

Jon Hellevang, R&D Manager i GCE Ocean Technology, skrev tidligere i år en kronikk på geo365.no der han hevdet at vi bør akselerere kunnskapsinnhentingen knyttet til dyphavsmineraler, og han foreslo fem konkrete tiltak.

I juni ble det avholdt et seminar der selskaper, akademia og statlige representanter diskuterte hva som skal til for å få en dyphavsmineralindustri i Norge og hvordan den eventuelt skal se ut.

Geo365.no: Ønsker full norsk verdikjede for dyphavsmineraler

Partnere i prosjektet er Universitetet i Bergen, NORCE, Universitetet i Stavanger, the Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ), Equinor, GCE Ocean Technology, Norsk olje og gass, Loke Marine Minerals, Adepth Minerals og Aanderaa Data Instruments.


Todagers konferanse i Bergen i oktober

Under den kommende konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals kan du lære mer om de mange perspektivene rundt dyphavsmineraler som krever mer diskusjon og deling av kunnskap, deriblant ressursevaluering, utvikling og behov for teknologi, økologiske og konsekvensrelaterte studier og ikke minst behovet for (dyphavs)mineraler i det grønne skiftet.

26. – 27. oktober 2022

Bergen

MER INFORMASJON OM KONFERANSEN

Ronny Setså

https://geoforskning.no/et-hoyst-betimelig-prosjekt/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER