[bsa_pro_ad_space id=6]

Klima – vi kan ikke skylde på havet

Per Arne Bjørkum mener det ikke er hold i påstandene om at økningen av CO2 i atmosfæren i vår tid kan skyldes et varmere hav.

Det er fremdeles mange, også tunge fagfolk, som mener at økningen i atmosfærens innhold av CO2 de siste 150 årene skyldes naturlige prosesser og at bruken av fossile energikilder er av underordnet betydning.

Noen viser til istidene som har hjemsøkt oss de siste 2,6 millioner år. Da steg nemlig temperaturen før CO2-innholdet i lufta gjorde det – og et varmere hav pekes ut som en viktig kilde.  

Jeg kan imidlertid ikke se at de som tenker slik har lagt frem beregninger som viser hvor mye CO2 som kan komme ut av et varmere hav, og hvor raskt det skjer. Selv om det er vanskelig å simulere, er det mulig å komme med et overslag.

Det er anslagsvis 50 ganger mer CO2 i havet enn det er i atmosfæren og løseligheten til CO2 i vann styres av Henrys lov og avtar proporsjonalt med temperaturen (målt i Kelvin), det vil si cirka 0,3 prosent for hver grad økning i temperaturen.

Hvis vi antar at hele havet plutselig varmes opp 1 °C, vil havet kunne gi fra seg ca. 0,3 % av den oppløste CO2-gassen. Da vil CO2-innholdet i atmosfæren øke med litt under 50 ppm.  

Utveksling av CO2 mellom hav og luft skjer imidlertid kun helt ved overflaten og det tar fra 500 til 1000 år fra overflatevann synker ned og kommer til overflaten igjen. Det vil derfor ta flere tusen år før hele havet har blitt varmet opp. Det betyr at det vil ta flere tusen år før havet har gitt fra seg all overflødig CO2-gass.

Mot slutten av siste istid, for cirka 15 000 år siden, var CO2-innholdet i atmosfæren på rundt 180 ppm. Frem til 1850 økte CO2-innholdet med ca. 100 ppm, mens den globale gjennomsnittstemperaturen steg med omtrent 4°C.

Ifølge overslagene over, kan all økningen i CO2 på 100 ppm derfor komme fra et varmere hav.

De siste 150 årene har imidlertid CO2-innholdet økt med 140 ppm, mens havtemperaturen kun har steget med ca. 0,8 °C. Økning i CO2 er derfor både for rask og stor til at den kan komme fra havet.

Det styrker FNs klimapanels konklusjon om at mesteparten av økingen i luftas innhold av CO2 de siste 150 årene kommer fra bruken av fossile energikilder. Diskusjonen bør derfor ikke dreie seg om hvorvidt bruken av fossile energikilder er årsaken til at CO2-innholdet i lufta stiger, men heller hvordan mer CO2 påvirker temperaturen/været og hva det betyr (ulemper og fordeler) – noe jeg har tatt opp  her og her.

PER ARNE BJØRKUM

Klimaanalytiker og professor emeritus ved Universitetet i Stavanger

Per Arne Bjørkum

[addthis tool="addthis_inline_share_toolbox"]
https://geoforskning.no/klima-vi-kan-ikke-skylde-pa-havet/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER