«Det store kor(n)slaget»

Regnbyen og bartebyen. Bryggen og Nidarosdomen. Brann mot Rosenborg. Duellene er mange, og nå står slaget om hvem som har Norges eldste mineral; UiB eller NGU?

Foto: Privat

Vi kunne i forrige uke lese på NGU sine hjemmesider og i sosiale medier at Norges eldste sandkorn fra Melhus i Trøndelag er inspirasjon til deler av RBKs nye fotballdrakt. For en Brann-supporter er dette hard kost, spesielt når et enda eldre sandkorn er funnet på Bømlo i Sunnhordland, og analysert ved Institutt ved geovitenskap ved UiB.

Zirkoner er ypperlig for dateringer, da de er svært motstandsdyktige og inneholder radioaktivt uran som brytes ned til bly med konstant hastighet.

Timeglass-analogien er hyppig brukt for å illustrere hvordan nedbrytningen kan brukes for å beregne tid. Da ser vi for oss at sanden i øvre halvdel av timeglasset er uran, som over tid blir til bly i nedre halvdel av timeglasset. Forholdet mellom uran og bly gir altså forskere en alder.

I 2013 fant Trond Slagstad og David Roberts et zirkon som var 3,63 milliarder år. Slike aldre er vanskelig å forholde seg til. Men de hjelper oss å forstå at mange av skyvedekkene fra den kaledonske fjellkjeden utviklet seg langs den laurentiske kontinentalmarginen (nåtidens Grønland og Nord-Amerika) og ble liggende igjen i Norge da kontinentene driftet fra hverandre igjen.

Tidlig på året i 2017 tikker det inn resultater fra zirkonanalyser (også kalt provenansstudier) fra ulike sedimentære sekvenser på Bømlo. Resultatene var en del av undertegnedes masterprosjekt, med veiledning fra professor Rolf Birger Pedersen.

Analysene viste mange korn med arkeiske aldre, det vil si over 2,5 milliarder år. Et par korn viste aldre rundt 3,6 milliarder år – og kun ett korn viste en alder på hele 3,983 milliarder år, Norges eldste mineral.

Bilde/mikrografi av et zirkon, med lengde på 200 μm. Bilde tatt av Irene Heggstad, ELMILAB ved Institutt for geovitenskap ©UiB

I skrivende stund har vi tatt turen ned igjen for å samle inn mer materiale for å finne flere gamle sandkorn. Vi kan ikke la trønderne vinne dette «kornslaget» mellom Bergen (UiB) og Trondheim (NGU).

For å sitere salgs- og markedssjefen i RBK, Stian R. Moursund: «Med tiden kan de sandkornene bli til sandstein og deretter omgjøres til både skifer og gneis. Da har du noe steinhardt å bryne deg på – akkurat slik som Rosenborg skal være».

Tar vi Rosenborg sin tabellposisjon i betraktning siste tiden må vi kunne si at denne sandsteinen begynner å slå sprekker og forvitre.

En ting skal være sikkert. Det snur fort i fotball, noe vi Brann-supportere smertelig får erfare med jevne mellomrom. Vi skal heller ikke glemme storhetstiden til Rosenborg for noen år tilbake. Men når det kommer til Norges eldste mineral er en ting helt sikkert:

GULLET SKAL HEM!

Andreas Lambach Viken

https://geoforskning.no/det-store-kornslaget/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER