Dickson Fjord sett fra satellitt. Skredstedet er markert i rødt. Seichebølgene skvulpet i fjorden i mer enn en uke etter skredhendelsen. Kilde: Carillo-Ponce med flere, 2024
I september 2023 førte et skred som gikk ned i Dickson Fjord langs østkysten av Grønland til en tsunami. Tsunamien skal ha skylt opp opptil 200 meter nær skredet, og opptil 60 meter langs en 10-km strekning av fjorden.
Området er øde, og det har derfor ikke blitt rapportert om skader på mennesker eller infrastruktur, annet enn mindre bølger som slo mot en militærinstallasjon på Ella Ø om lag 60 km mot øst (til høyre på det øverste fotoet).
I en artikkel i tidsskriftet The Seismic Record, presenterer forskere ved GFZ German Research Centre for Geosciences og Universität Potsdam seismiske data fra målestasjoner opptil 5 000 km unna skredområdet.
Dataene viste et tydelig høyenergisignal som gjengir selve skredhendelsen. Men etter dette signalet fulgte et monokromatisk (bølger med én enkel frekvens), lavfrekvent signal som varte godt og vel en uke.
Forskerne mener dette signalet representerer stående bølger som slo frem og tilbake mot kantene i den smale fjorden. Slike bølger kalles seiche-bølger.
– Analyser av de seismiske signalene kan gi oss noen svar på prosessene og bidra til bedre overvåking av liknende hendelser i fremtiden. Om vi ikke hadde studert de seismiske dataene, ville vi ikke ha visst at hendelsen skapte seichen i fjorden, uttaler artikkelforfatter Angela Carillo-Ponce ved GFZ i en pressemelding.
Av pressemeldingen går det frem at tilsvarende tsunamigenererende skred også har forekommet tidligere på Grønland. I 2017 gikk et stort skred ned i Karrat Fjord i Vest-Grønland og ødela tettstedet Nuugaatsiaq. Fire liv gikk tapt. Det er også rapportert om store tsunamier på Grønland som har nådd Europa.
Det katastrofale jordskjelvet som rammet Japan i 2011 resulterte i seichebølger i Sognefjorden.
Seicher
Stående sjøsvingninger: rytmisk skvulping i innsjøer, vannreservoarer og andre mindre, lukkede bassenger. De fleste seicher blir satt i gang ved jordskjelv. Første gang beskrevet i Genfersjøen, men er også iakttatt i flere norske innsjøer.
Kilde: Norsk geologisk ordbok (2013)