Nytt mineralfunn i Norskehavet

Senter for dyphavsforskning påviste i sommer en ny sulfidforekomst på Mohnsryggen. Funnet ble gjort nært fjorårets store funn Deep Insight.

Irrgrønne mineraler er en indikasjon på tilstedeværelsen av kobber. Foto: Senter for dyphavsforskning/Ægir 6000

Grøntua er navnet på den nye sulfidforekomsten som ble funnet under et tokt i regi av Senter for dyphavsforskning ved Universitetet i Bergen (UiB) i sommer.

Toktet, som fant sted i Norskehavet og Grønlandshavet 24. juni til 12. juli, hadde som formål å øke kunnskapen om dyphavet, der både miljødata og geologiske data ble samlet inn.

Det er Sokkeldirektoratet (Sodir) som melder om funnet. De opplyser at Sodirs data fra tidligere undersøkelser var grunnlaget for de valgte områdene.

Grøntua ligger på 1 175 meters havdyp på Mohnsryggen, har en diameter på 150 meter og strekker seg 60 meter over havbunnen. Forekomsten har ikke blitt boret, men det ble samlet inn syv prøver av forekomsten ved hjelp av gripearmen til UiBs fjernstyrte undervannsfarkost (ROV) Ægir 6000.

Terrengmodell over det sentrale partiet av Mohnsryggen. Grøntua og fjorårets funn Deep Insight ligger på samme høyde i 1 km avstand. Grå sirkler indikerer inaktive forekomster, rød sirkler aktive forekomster. Modifisert kart basert på Senter for dyphavsforskning

Prøvene er ikke analysert ennå, men Sokkeldirektoratet skriver at tilstedeværelsen av mineralet atacamitt (se faktaboks) er en indikasjon på at forekomsten kan ha et høyt innhold av kobber.

Den inaktive sulfidforekomsten ble funnet på en høyde der forskningsprosjektet EMINENT i fjor oppdaget Deep Insight-forekomsten.

Deep Insight ble oppdaget ved et lykketreff i forbindelse med at partnerne i forskningsprosjektet testet boreutstyr.  

geoforskning.no: Kan være største så langt

Grøntua ligger ca. 1 km vest for Deep Insight. Toktet i 2024 ble gjennomført med forskningsskipet G.O. Sars.

Langt flere å finne

Antall kjente aktive og inaktive hydrotermiske kilder øker fra år til år. I skrivende stund er dette listen over navngitte kilder i norske farvann:

  • Syv Søstre (aktiv, Kolbeinseyryggen)
  • Soria Moria (aktiv, Jan Mayen-feltene)
  • Trollveggen (aktiv, Jan Mayen-feltene)
  • Perle & Bruse (aktiv, Jan Mayen-feltene)
  • Ægirs kilde (aktiv, Mohnsryggen)
  • Fåvne (aktiv, Mohnsryggen)
  • Lokeslottet (aktiv, Mohnsryggen)
  • Mohnsskatten (aktiv, utdøende, Mohnsryggen)
  • Gnitahei (inaktiv, Mohnsryggen)
  • Kopperhaugen (inaktiv, Mohnsryggen)
  • Jøtul (aktiv, Knipovichryggen)
  • Deep Insight (inaktiv, Mohnsryggen)
  • Ultima Thule (aktiv, Knipovichryggen)
  • Grøntua (inaktiv, Mohnsryggen)

I et ressursperspektiv er det de inaktive, utdødde feltene som er av interesse. Aktive forekomster er i henhold til havbunnsmineralloven vernet fordi de skaper grunnlag for unike økosystemer. Det er dessuten mer teknisk krevende å operere i de ekstreme temperaturene som opptrer der kokhett vann strømmer ut fra havbunnen.

Senter for dyphavsforskning med leder Rolf Birger Pedersen i spissen har vært sentrale i utforskningen av dyphavet i en årrekke og står bak mange av funnene av aktive og inaktive sulfidforekomster som er gjort så langt.

Det er likevel stor grunn til å tro at vi vil fortsette å gjøre nye funn i årene som kommer. Kanskje vil funnraten akselerere. I første halvdel av 2025 vil nemlig Energidepartementet tildele de første lisensene slik at kommersielle aktører kan begynne letevirksomhet. Kartlegging i statlig regi vil fortsette i parallell med dette.

Det er primært områdene Mohnsryggen Sør og Mohnsryggen Nord som er prospektive med hensyn på sulfidforekomster grunnet deres beliggenhet langs midthavsryggen.

Det finnes flere beregninger som peker mot at det er langt flere sulfidforekomster å avdekke langs den norske delen av spredningsryggen. Sokkeldirektoratet har anslått at det – under visse forhold og forutsetninger kan finnes om lag 1 000 forekomster.

Pedersen har uttalt at tallet kan være 50 000, men mange av forekomstene vil være begravd dypt under lava og sedimenter, og således være utfordrende å finne og å eventuelt utvinne.

geo365.no: 10 kan bli til 1 000

Det er ingen grunn til å tro at Grøntua blir det siste mineralfunnet på norsk sokkel. Letingen har bare så vidt begynt.


Atacamitt

(av Atacama-ørkenen, Chile): rombisk, svartgrønt mineral med sammensetning Cu2+Cl(OH)3, dannet på bekostning av andre kobbermineraler. Forekommer i tørre strøk i den oksiderte sonen over kobberforekomster. I Norge funnet i Kvitingsfaret i Lom, Oppland (Innlandet) i et overheng, og derved beskyttet mot regn.

Kilde: Norske geologisk ordbok (2013)

Ronny Setså

https://geoforskning.no/nytt-mineralfunn-i-norskehavet/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER