
15. januar 2022 smalt det i Stillehavet. Vulkanen Tonga-Hunga Ha’aapai gikk i et kolossalt utbrudd og sendte ut totalt ti kubikkilometer med aske og mer grovkornet materiale.
Utbruddet skapte en trykkbølge som skal ha gått minst tre ganger rundt jorda. Den ble også registrert i Norge. I Bergen steg med atmosfæriske trykket med ca. 1 hPa da trykkbølgen kom.
Geoforskning.no: Vanninntrengning ga eksplosivt utbrudd
Hendelsen førte også til dannelsen av en tsunami som førte til store ødeleggelser i Tonga, og som senere også traff andre land som grenser til Stillehavet som USA og Peru.
Nå fastslår forskere at vulkanutbruddet er det største vi har vært vitne til i dette århundret.
I en ny studie har de benyttet en ny algoritme og et nytt system for å bestemme eksplosiviteten til utbrudd.
På den såkalte Volcanic Explosivity Index, som går fra én til åtte, scoret Tonga-utbruddet seks.
Årsaken til det voldsomme utbruddet skal kort fortalt være vann. Selv i små mengder kan det være i stand til å forårsake kraftige vulkanutbrudd om det kommer i direkte kontakt med magma.
Det skyldes at vannet raskt fordamper og utvider seg kraftig. Det bidrar både til mer eksplosive utbrudd, men også større mengder aske. Slike utbrudd er vi blant annet kjent med fra Island.
I tilfellet Tonga skal langt større mengder vann enn «normalt» ha kommet i kontakt med magmaet. Det kan skyldes at berggrunnen var svekket og at et stort areal kan ha kollapset på én gang slik at store mengder sjøvann har rent ned i magmakammeret.
