Tre ulike tektoniske prosesser i Jordas indre er årsaken til at Grønland ble dekket av is for om lag 2,7 millioner år siden.
Watkinsfjellene i den sørlige delen av Øst-Grønland. Gunbjörn Fjeld er Grønlands høyeste topp med en høyde på 3,7 kilometer. Foto: Peter Japsen, GEUS
Den nordlige halvkule hadde vært isfri i ca. 500 millioner år da en storskala nedising av Arktis startet for ca. 2,7 millioner år siden.
Ny forskning gjort ved Universitetet i Oslo (UiO) i samarbeid med tyske, nederlandske og danske forskere gir nå en forklaring på hvorfor Grønland ble dekket av is for – i geologisk måleskala – kort tid siden.
Forskerne, deriblant Trond Torsvik, leder for Senter for Jordens utvikling og dynamikk (CEED) ved UiO, har slått fast at det var tre ulike tektoniske prosesser som bidro til oppbyggingen av Grønlands isdekke; oppløfting, platebevegelser og endring av Jordas aksehelling.
Nedisingen av Grønland startet i øst. Feltundersøkelser fortalte forskerne at hevningen av Grønland startet her for om lag ti millioner år siden, og satte fart for ca. fem millioner år siden.
De høyeste fjellene nådde dermed tilstrekkelig høyde for at temperaturen kunne gå under nullpunktet.
Den andre tektoniske prosessen som bidro til nedisingen av Grønland var at kontinentet beveget seg nordover til kjøligere breddegrader.
Forskerne har kommet frem til dette ved å rekonstruere platebevegelser. Over de siste 60 millioner år skal den tektoniske platen Grønland ligger på ha beveget seg ca. seks grader nordover.
Den tredje tektoniske prosessen bidro til å sende Grønland ytterlige nordover ved at Jordas aksehelling ble forskjøvet (polvandring) tolv grader mot Grønland.
Effekten av polvandringen, sammen med platebevegelsen, har i sum ført til at Grønland beveget seg 18 grader nordover over de siste 60 millioner år.
Forskningsresultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Terra Nova.