Steinar Ellefmo var gjest i den nyeste episoden av podkasten The Elements of Deep Sea Mining. Kilde: The Elements of Deep Sea Mining (YouTube)
– Vi bør vite mer. Å stoppe datainnsamlingen er ikke nødvendigvis lurt. Vi vet ikke nok om geologien, økosystemene og teknologiene, fremholdt Steinar Ellefmo, professor ved Institutt for geovitenskap ved NTNU.
Han ble nylig intervjuet i podkasten The Elements of Deep Sea Mining, og i den timeslange episoden gir Ellefmo blant annet en grundig innføring i mineralressursene som finnes i dyphavet og hvordan de dannes.
I norsk økonomisk sone kjenner vi til forekomster av sulfider (seafloor massive sulfides, SMS) og skorper. Mineralprofessoren påpeker at den førstnevnte ressursen også har blitt utvunnet på land i Norge, blant annet i Røros.
SMS-forekomstene er moderne ekvivalenter til de gamle VMS-forekomstene på land (vulkanogene massive sulfidforekomster). Ellefmo fremholder at de yngre SMS-forekomstene er mindre påvirket av geologiske prosesser og dermed kan ha høyere metallkonsentrasjoner.
Ellefmo har vært med på å sette tall på hvor stort ressursomfanget på norsk sokkel kan være, noe som blant annet ble presentert i boka Quantifying the Unknown (geo365.no: «Kvantifisering av det ukjente» fra 2019. Sokkeldirektoratet har etter det gitt ut et nytt, oppdatert ressursestimat.
Det er imidlertid krevende å sette tall på det ukjente. For eksempel vil bedre karakterisering av SMS-forekomstene kreve boringer for å vurdere geometri og kvalitet, og vi sitter per i dag på svært begrenset boredata som ikke er tilstrekkelig for å definere ressurser.
Professoren forklarer også den pågående prosessen i Norge, der Stortinget tidlig i 2024 vedtok at et område i Norske- og Grønlandshavet skulle åpnes for mineralvirksomhet (kommersiell leting).
Ellefmo påpeker visse misforståelser i samfunnsdebatten, blant annet mener han at begrepet «utnyttelseslisens» var feil valg å bruke, som ikke skal tolkes som gruvedrift, men at det handler om å samle data uten garanti for fremtidig utvinning.
Professoren understreker at en konstruktiv debatt krever bedre kommunikasjon og gjensidig forståelse mellom aktører med ulike perspektiver – forskere, industri, politikere og miljøforkjempere.
Ulike tolkninger av begreper som «usikkerhet» og manglende forståelse av hverandres verdier – økonomiske, økologiske og etiske – skaper barrierer. Ellefmo mener løsningen ligger i langsiktig, tverrfaglig dialog. Han oppfordrer til en helhetlig tilnærming der dyphavsmineraler vurderes sammen med resirkulering og redusert forbruk.
Du finner episoden her: