Vulkanutbruddet i 2021 var uvanlig etter islandsk standard. Foto: Kristinn Ingvarsson kilde: Institute of Earth Sciences
Det andre vulkanutbruddet var et faktum da magma på ny brøt landoverflaten ved Fagradalsfjall på Reykjaneshalvøya på Island 3. august i år.
Det forrige utbruddet varte i ca. seks måneder fra mars til september i 2021. Forskerne tror, basert på Reykjaneshalvøyas vulkanske historie, at de to utbruddene vi så langt har sett, ikke blir de siste.
Vulkansystemene på Reykjanes har statistisk sett hatt utbruddsperioder på 400 – 500 år etter en inaktiv periode på 500 – 800 år. Det er altså forventet en lengre periode med aktivitet etter at vi i 2021 så det første utbruddet siden år 1240.
Geoforskning.no: Går inn i en ny aktiv fase
Nå har en gruppe forskere, blant annet fra Institute of Earth Sciences (IES) ved Universitetet på Island publisert en forskningsartikkel der de presenterer data fra hele 2021-utbruddets forløp fra start til slutt.

Artikkelen, som er publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters, viser blant annet hvordan lavastrømmene utviklet seg gjennom fire faser og hvordan mengden utstrømmende magma per sekund varierte gjennom utbruddsperioden.
Arbeidet omtales også av IES, og forskerne påpeker at utbruddet var uvanlig. Til tross for at det var langvarig sammenliknet med andre utbrudd, var strømningsraten (volum magma per sekund) lav.
Strømningsraten var høyest i midten av utbruddsperioden og lav til å begynne med. De fleste utbrudd på Island er kraftigst i de første timene og dagene.
Forskerne mener forklaringen kan være at (overskudds)trykket i dypet der magma kom fra var lav og at strømningshastigheten ble kontrollert av en relativt small kanal (pipe) som strakk seg opp gjennom jordskorpen.
Artikkelforfatterne sikret seg jevnlig nye fly- og satellittbilder av området gjennom utbruddsperioden, og disse ble benyttet til å konstant oppdatere terrengmodellene og kartene. Dermed kunne forskerne ha full oversikt over hvor mye magma som strømmet ut, hvor det tok veien, og hvordan landskapet endret seg over tid.
Denne informasjonen gjorde også at de kunne overvåke lavastrømmenes utvikling med hensyn på sikkerhet og infrastruktur. Både myndigheter, forskere og ivrige vulkanturister hadde glede av jevnlige oppdateringer.
«With this work a new step was taken in the monitoring of lava-producing eruptions, as this is the first time where it has been possible to map the lava fast enough to use the results as the principal basis for estimates of hazard and risk in near real time.”
Forskerne skriver også at metodene som ble utviklet under utbruddet i 2021, nå blir tatt i bruk i forbindelse med det pågående utbruddet.
Årets utbrudd i Meradalir ligger svært nært fjorårets utbrudd, omkring én kilometer i nordøstlig retning. Ifølge Icelandic Met Office er det lite sannsynlig at lavastrømmen vil utgjøre en trussel for befolkede områder eller infrastruktur, men de har anbefalt folk å ikke oppsøke området av hensyn til gassutslipp.

Deltakerne på det nordiske geologiske vintermøtet i mai i år reiste til Fagradalsfjall på en endags ekskursjon. Der fikk de studere lavastrømmen fra 2021 på nært hold og se at den opprinnelige dalen enkelte steder nesten var fylt opp av svart, størknet lava. Det gjenstår å se hvordan det pågående utbruddet vil endre landskapet.
Geoforskning.no: Et dalføre fylt av lava
Lavastrømmene fra utbruddet i 2021 dekker totalt 4,85 km2 i dalstrøkene, og estimert total mengde lava er ca. 150 millioner m3, tilsvarende volumet av 60 000 olympiske svømmebasseng.