Trærne i Lappland har forhøyet innhold av en type isotop i årringene som kan spores tilbake til en solstorm i 1859. Foto: Joonas Uusitalo / University of Helsinki
Solstormen i 1859, også kjent som the Carrington Event, er den mest intense geomagnetiske stormen som er registrert av mennesker. Hendelsen førte til betydelig nordlysaktivitet og ødela telegraflinjer over hele USA. Konsekvensene kunne ha blitt langt større i dag med skader på navigasjonssystemer, kraftnett og satellitter.
Det gjør den nye studien som er publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters svært samfunnsrelevant. Finske forskere har gjort detaljerte undersøkelser av treringer fra trær i Lappland nord i Finland, og identifisert forhøyet innhold av den radioaktive isotopen 14C, radiokarbon.
Radiokarbon dannes når solstormpartikler treffer den øvre delen av atmosfæren. Under solstormhendelser vil det dannes mer radiokarbon i atmosfæren enn ellers, og planter tar opp isotopet gjennom fotosyntese. Resultatet er at vi i et tre kan se forhøyede verdier av 14C relativt til den totale mengden karbon i årringer som ble dannet under og etter en solstorm.
Forskerne påpeker at det tidligere ikke har vært mulig å spore solstormer av den størrelsen som inntraff i 1859 tidligere, kort fortalt fordi målingene ikke har vært presise nok. Studien viser at radiokarbonsignalet i treringer ved høyere breddegrader er sterkere enn ved lavere breddegrader. De har ikke et definitivt svar på hvorfor, men mener én forklaring kan være at radiokarbonet ble transportert nedover i atmosfæren primært i de nordlige områdene.
Forskerne mener studien kan bidra til økt forståelse av karbonsyklusen og hvordan fremtidige studier kan avsløre andre historiske solstormer, som igjen kan hjelpe oss å bli bedre forberedt på fremtidige trusler fra sola.
Store norske leksikon skriver at solstorm er et fenomen som oppstår når konsentrerte, sterke strømmer av elektrisk ladede partikler fra sola treffer jorda. De kraftigste stormene kommer fra eksplosive lysutbrudd (flares) på soloverflaten.