Bildet viser en varm kilde på Jøtulfeltet på 3 000 meters dyp vest for Svalbard. Foto: MARUM – Center for Marine Environmental Sciences, University of Bremen
Sent i juli fant forskerne på det tyske forskningsfartøyet RV Maria S. Merian det de hadde jaktet på; et aktivt hydrotermalt felt med flere varme kilder på 3 000 meters dyp på Knipovichryggen.
Toktet bestod av tyske og norske forskere og varte fra 6. juli til 3. august. Målet var kort og godt å finne nye hydrotermale felt langs Knipovichryggen.
Den 500 km lange ryggen ligger vest for Svalbard og utgjør en del av midthavsryggen i Arktis.
Gerhard Bohrmann ved tyske MARUM og vitenskapelig leder for toktet, forteller at feltet, som har fått navnet Jøtul, er det første aktive hydrotermale feltet som er funnet på Knipovichryggen.
Feltet ble funnet ved at forskerne først kom på sporet av en registrerbar «røyksky» (engelsk: plume) i vannkolonnen. De varme kildene sender nemlig ut kokhett, mineral- og metallrikt vann som kan oppdages på avstand av sensitive instrumenter.
Geoforskning.no: Jakter ny kunnskap om dyphavsmineraler
Deretter gikk det ikke lang tid før de så den første skorsteinen («black smoker»). Skorsteinene er i hovedsak bygget opp av mineralene og metallene som spys ut av den varme kilden.
Jøtul er rundt 200 meter bred og minst én kilometer lang og består av en rekke varme kilder.
Slike hydrotermale felter langs midthavsryggen gir opphavet til avsetninger av massive sulfider. Disse sulfidene kan være økonomisk drivverdige.
Norge har igangsatt en åpningsprosess som kan lede til at det i 2023 eller 2024 blir utlyst arealer i Norskehavet. Oljedirektoratet (OD) gjør for tiden en ressursevaluering av norske marine mineralforekomster, og i kulissene jobber også kommersielle leteselskaper med å forberede seg ved å innhente kunnskap, og utvikle teknologi og letemetoder.
Geoforskning.no: En egnet letemetode
Geo365.no: Ønsker full norsk verdikjede for dyphavsmineraler
Store deler av midthavsryggene holder også metallrike skorper, og Oljedirektoratet har planer om å kartlegge forekomsten av skorper langs Knipovichryggen sammen med UiT Norges arktiske universitet senere i år.

Til tross for at dette skal være det første funnet av et hydrotermalt felt på Knipovichryggen, kjenner vi til slike felter enda lenger nord på det undersjøiske fjellet Aurora ved Gakkelryggen i Framstredet.
MARUM-forskerne planlegger et nytt tokt til Jøtul om to år for å gjøre nye undersøkelser. I mellomtiden vil de tolke og publisere de ferske dataene.
Todagers konferanse i Bergen i oktober
Under den kommende konferansen NCS Exploration – Deep Sea Minerals kan du lære mer om de mange perspektivene rundt dyphavsmineraler som krever mer diskusjon og deling av kunnskap, deriblant ressursevaluering, utvikling og behov for teknologi, økologiske og konsekvensrelaterte studier og ikke minst behovet for (dyphavs)mineraler i det grønne skiftet.
26. – 27. oktober 2022
Bergen