Første i Europa

Under bakken på den danske landsbygda på Sjælland utvikler Gas Storage Denmark det som kan bli Europas første fullskala CO2-lager på land.

I dette området på Sjælland, dypt under bakken, ligger Stenlillestrukturen, et porøst, forseglet reservoar som kan lagre minst ti millioner tonn CO2. Foto: Google Street View

Norge er i ledelsen, men også andre land som grenser til Nordsjøen utvikler prosjekter for fullskala lagring av CO2.

I Danmark er det offshoreprosjektene Greensand og Bifrost som er mest fremskredne. Greensand har som mål å starte lagring av drivhusgassen i tidligere oljefelt fra 2025.

Danmark har imidlertid også et CO2-lagringsprosjekt på land, som kan bli det første fullskala lageret i sitt slag i Europa.

Gas Storage Denmark (GSD) har som mål å starte lagringen i Stenlille innen 2026. Stenlille er en avgrenset struktur som befinner seg på minst 1 000 meters dyp på Sjælland, noen mil vest for København.

Data fra Stenlille skal være det mest omfattende datasettet fra land i Danmark, og inkluderer 2D og 3D seismikk, samt data fra 20 brønner. Reservoaret består av bergarter av trias og jura alder (Gassumformasjonen), og har svært gode lagringsegenskaper.

Skjematisk fremstilling av Stenlille-strukturen der naturgass lagres i toppen, og CO2 er tenkt injisert nedflanks. Kilde: Gas Storage Denmark

Det skal nevnes at Stenlille allerede brukes som et lager for naturgass, og GSD har mer enn 30 års erfaring med disse operasjonene.

Dette har både fordeler og utfordringer. Fordelene er at danskene som nevnt sitter på et godt datasett med hensyn på geologi og operasjoner. De har dessuten allerede støtte blant lokalbefolkningen.

Én av utfordringene er å kunne være sikre på at de kan holde naturgass og CO2 adskilt i undergrunnen. Modelleringer viser at CO2 som injiseres dypere i strukturen, vil migrere opp mot toppen der naturgassen er lagret. Det vil imidlertid sannsynligvis ta flere tiår.

GSD vil fortelle mer om prosjektet CO2RYLUS og utfordringene med å lagre naturgass og CO2 i samme struktur under konferansen NEXT 2023 i Bergen i oktober.

PROGRAM OG PÅMELDING

Illustrasjonen viser modellert migrasjon av CO2 etter henholdsvis 50 (venstre) og 100 (høyre) år. Injeksjonen vil skje ved den sorte og de grønne sirklene. Gasslagerets nordøstlige grense er markert med rød sirkel. Illustrasjon: GSD
Ronny Setså

https://geoforskning.no/forste-i-europa/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER