Fritt fall for petroleumsstudiene

NYHET Antall førstevalgsøkere til petroleumsrelaterte studier har falt kraftig de to siste årene. Instituttlederne ser likevel lyst på fremtiden både for studentene og næringen.

Antall førstevalgsøkere til petroleumsrelaterte studier har falt kraftig de to siste årene. Instituttlederne ser likevel lyst på fremtiden både for studentene og næringen.


530x397 Petroleumstek senter iptAntall førstevalgsøkere til Petroleumsfag ved NTNU har falt nesten 82 prosent siden 2013. Foto: NTNU

På onsdag slapp Samordna opptak tallene for hvor mange som har søkt seg til høyere utdanning i Norge.

Geofagstudiene har i flere år opplevd høy vekst, men ser i år en gjennomsnittlig nedgang på nesten 50 prosent.

Blant de som er hardest rammet er de petroleumsrelaterte studiene.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang for geofagene

Petroleumsfag ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har opplevd sterk vekst i antall førstevalgsøkere de seneste årene, men siden 2013 har nedgangen vært på nesten 82 prosent.  

I år var antallet søkere 77, mot 286 i fjor og 420 i 2013.

Venter økt etterspørsel i næringen

170 Egil Tjåland– Vi har hatt veldig gode søknadstall de siste tre årene, så en korreksjon var ventet, sier Egil Tjåland, leder ved Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk ved NTNU.

Tjåland peker på den negative presseomtalen i forbindelse med oljeprisfallet det siste halve året som en mulig årsak til at mange potensielle søkere har valgt andre studieretninger.

Foto: Halfdan Carstens

– Men når konjunkturene svinger tilbake til normalen, og Johan Sverdrup-feltet og 120 andre funn skal bygges ut i årene som kommer, vil det igjen bli etterspørsel av kvalifiserte fagfolk til bransjen, mener instituttlederen.

Tjåland er heller ikke bekymret for tomme «klasserom» på instituttet. For studiet har fortsatt flere søkere enn studieplasser.

– Internasjonalt er interessen for å studere hos oss ekstremt høy. I år har vi 1 400 søkere på 35 studieplasser, sier Tjåland.

Norges viktigste næring – i 50 til 100 år

borgeOgså Hans Borge, leder ved Institutt for petroleumsteknologi ved Universitetet i Stavanger tror den negative omtalen av petroleumsnæringen i media kan ha bidratt til nedgangen i antall søknader.

– Men vi har fortsatt betydelig flere førstevalgsøknader enn studieplasser, så nedgangen vil sannsynligvis ikke gi et tilsvarende utslag i antall petroleumsteknologer og –geologer som utdannes, påpeker Borge.

Foto: UiS

Og instituttlederen er ikke i tvil om at petroleumsnæringen fortsatt er en trygg arbeidsplass for dagens studenter i lang tid fremover.

– Jeg sier alltid til ungdom at de må velge studier etter interesser. Hvis de er interessert i å arbeide i Norges viktigste næring i dag og sannsynligvis de neste 50 til 100 årene, så kan de trygt velge petroleumsfag, avslutter Hans Borge.

Ronny Setså

https://geoforskning.no/fritt-fall-for-petroleumsstudiene/

RELATERTE SAKER

NYESTE SAKER